Meme kanserli 640 hastada hormon reseptör durumu ve HER-2/neu düzeyi ile tedavi sonuçları arasındaki ilişki
The releationship between HER-2/neu level and hormone receptor status with treatment results in 640 breast cancer patients
  1. Tez No: 248694
  2. Yazar: FATİH DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL PAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Prognoz, Hormon reseptörü ve HER-2/neu, Breast cancer, Prognosis, Hormone receptor and HER-2/neu
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Meme kanserinde tedavi yöntemlerinin saptanması, tedaviye yanıtınöngörülebilmesi ve tedavi sonuçlarının tahmin edilebilmesi amacı ile birçokprognostik faktörler bulunmaktadır. Bu prognostik faktörler içerisinde hormonreseptör durumu ve HER-2/neu düzeyleri kuşkusuz büyük öneme sahiptir.Bu çalışmada Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AnabilimDalı'nda küratif amaçla radyoterapi uygulanan 640 meme kanserli hasta ÖRdurumu, PR durumu, HER-2/neu düzeyleri ve bunların genel ve hastalıksızsağkalım üzerine olan etkileri yönünden incelenmiştir. Hastaların yaş aralıkları20,8-79,4 yaş olup ortalama 49,7 olarak bulunmuştur. Hastalar ortalama 59,1 aytakip edilmiştir.Hasta gruplarında sağkalım analizleri amacı ile SPSS 16.0 versiyonukullanılarak Kaplan-Meier yöntemi ile genel sağkalım ve hastalıksız sağkalımoranları bulunmuştur. Prognostik faktörlerin etkilerinin karşılaştırılması amacı ileLog Rank testi kullanılmıştır. İstatistik sonuçları herbir prognostik faktör için ayrıayrı hesaplanmıştır.Östrojen reseptörü ve PR pozitifliğinin hem genel sağkalım hemde hastalıksızsağkalım oranlarını anlamlı derecede arttırdıkları saptanmış ve önemli prognostikfaktörler oldukları gösterilmiştir. HER-2/neu aşırı salınımı ise genel ve hastalıksızsağkalımı olumsuz yönden etkilemektedir. Prognostik faktörler birliktedeğerlendirildiğinde en kötü prognozun ÖR(-), PR(-), HER-2/neu(+) hastalarolduğu gösterilmiştir.Çalışma sonuçlarına dayanılarak ÖR, PR ve HER-2/neu düzeylerinin memekanserinde büyük önem arzettiği gösterilmiş ve hasta takiplerinde dikkat edilmesigereken faktörler olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
There was many prognostic factors for detection of treatment method, providefor treatment response and estimating treatment outcomes in breast cancer.Hormone receptor status and HER-2/neu levels have undoubtedly greatimportance in this prognostic factors.In this study, the ER status, PR status and HER-2/neu levels and their impactat overall and disease-free survival are evaluated in 640 patients with breast cancerwho are curatively treated in Gazi University Faculty of Medicine, RadiationOncology Department. The average age of patients are 49,7, range from 20,8-79,4. The mean follow-up time was 59,1 months.The patients survival analysis were found with SPSS version 16.0 usingKaplan-Meier method for overall survival and disease-free survival. Log Rank testwas used for the aim of comparison of prognostic factors. Statistical results werecalculated seperately for each prognostic factor.Estrogen receptor and PR positivity were significantly increased both overalland disease-free survival and their importance for prognosis were shown. Theover-expression of HER-2/neu was adversely affect overall and disease-freesurvival. While these prognostic factors evaluated together the worst prognosis hasbeen shown in ER(-), PR(-), HER-2/neu(+) patients.Based on the study results, ER, PR and HER-2/neu levels have greatimportance in breast cancer and must be well considered in patients follow-up.