Tiroidektomi sonrası boyun eklem hareket açıklığı ve izometrik kuvvetlendirme egzersizlerinin boyun ağrısı ve erken dönem yaşam kalitesi üzerine etkisi
The impact of post-thyroidectomy neck range of motion and isometric strengthening exercises on neck pain and early quality of life
  1. Tez No: 979477
  2. Yazar: MERTCAN AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN TEKSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: tiroidektomi, post-operatif boyun ağrısı, yaşam kalitesi, boyun hareket açıklığı, izometrik egzersiz, thyroidectomy, postoperative neck pain, health-related quality of life (HRQoL), cervical range of motion, isometric neck exercises
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tiroidektomi uygulanan hastalarda ameliyat sonrası dönemde boyun eklem hareket açıklığı ve izometrik kuvvetlendirme egzersizlerinin boyun ağrısı ve erken dönem yaşam kalitesi üzerine olan etkilerini değerlendirmek ve bu etkinin istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Kasım 2024 – Nisan 2025 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi'nde multinodüler guatr, Graves hastalığı ve İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi sonucunda Bethesda evrelemesine göre AUS, FLUS, foliküler lezyon, malignite şüphesi ya da malignite (Bethesda 3,4,5,6) tanısı ile tiroidektomi yapılan 93 hasta çalışmaya dahil edildi. Rastgele belirlenen 48 hasta çalışma grubunu, 45 hasta kontrol grubunu oluşturdu. Çalışma grubuna postoperatif 1–10. günler arasında boyun eklem hareket açıklığı ve izometrik kuvvetlendirme egzersizleri uygulandı. Kontrol grubuna ise egzersiz uygulanmadı. Her iki grup postoperatif 1. ve 10. günlerde Visual Analog Skala (VAS) ile ağrı; Boyun Ağrı Rahatsızlık ve Erken Dönem Yaşam Kalitesi Ölçeği (BAREDYKÖ) ile de yaşam kalitesi açısından değerlendirildi. Elde edilen veriler prospektif olarak analiz edildi. Bulgular: Egzersiz uygulanan çalışma grubunda ağrı düzeyinde daha belirgin azalma ve yaşam kalitesinde anlamlı artış saptandı (p<0,05). Her iki grupta ağrı zamanla azalsa da, egzersiz yapılan gruptaki iyileşme daha belirgindi. Sonuç: Tiroidektomi sonrası erken dönemde yapılan boyun egzersizlerinin, ağrı kontrolü ve yaşam kalitesinin artırılmasında etkili olduğu görülmüştür. Egzersizlerin rutin takibe entegrasyonu önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effectiveness of postoperative neck range of motion and isometric strengthening exercises in reducing neck pain and improving early quality of life in patients who underwent thyroidectomy. Materials and Methods: Between November 2024 and April 2025, 93 patients who underwent thyroidectomy at Istanbul University-Cerrahpaşa, Prof. Dr. Murat Dilmener Hospital for multinodular goiter, Graves' disease, or Bethesda category III–VI cytological findings were included. Forty-eight were randomly assigned to the exercise group, and 45 to the control group. The exercise group performed cervical range of motion and isometric strengthening exercises from postoperative day 1 to 10. The control group received no exercises. Pain was assessed using the Visual Analog Scale (VAS), and quality of life using the Neck Pain Discomfort and Early Period Quality of Life Scale (BAREDYKÖ) on postoperative days 1 and 10. Data were analyzed prospectively. Results: A significant reduction in pain and improvement in quality of life were observed in the exercise group compared to the control group (p<0.05). Although both groups showed improvement over time, the exercise group had more pronounced results. Conclusion: Early postoperative cervical exercises appear to be effective in pain management and enhancing quality of life following thyroidectomy. Integration of such exercises into routine postoperative care is recommended.