İlköğretim I. ve II. kademe öğretmenlerinin iş tatmini üzerine bir değerlendirme
First and second stages of primary school teachers for an evaluation on job satisfaction
- Tez No: 249051
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, İlköğretim, Okul, Öğretmen
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırma İstanbul İli Anadolu yakası Sultanbeyli İlçesinde resmi ilköğretim okullarında görev yapan I. ve II. kademe öğretmenlerin iş tatminlerinin cinsiyet, yaş, medeni durum, mesleki kıdem, öğrenim durum, mezun olduğu fakülte, çalıştığı ilköğretim kademesi, konum ve okul imkânları değişkenleri ile ilişkisinin olup olmadığını tespit etmek için yapılmıştır.Araştırmanın evrenini 2008/2009 öğretim yılında Sultanbeyli İlçesinde resmi ilköğretim okullarında görev yapan 217 öğretmen oluşturmaktadır.Araştırmada 9 maddeden oluşan bir kişisel bilgi formu ve 20 maddeden oluşan Minnesota iş tatmin ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada çıkan veriler Mann-Whitney ve Kruskal-Wallis Testi uygulanarak incelenmiştir.Bu araştırmanın sonuncunda cinsiyet, yaş, kıdem, mezun olunan fakülte, okuldaki komum ve okulun bulunduğu sosyo-ekonomik düzey değişkenleri arasında iş tatmini açısında anlamlı bir ilişki olduğu; medeni durum, öğrenim durumu ve çalıştığı kademe değişkenlerine göre ise anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This investigation has been made due to determine the relation between the teacher?s work satisfaction and their gender, age, marital status, academic level, education level, graduated school, primary school grade, position, changes of school possibilities.The scope of this investigation is composed from 217 Teacher who were responsible in Offical Primary Schools in Sultanbeyli Town during 2008/2009 academic year.During the preparation of this investigation, Personal Information Form with 9 Item and Minnesota Work Satisfaction Scale with 20 Item, has been used, Data results of this investigation has been evaluated by Mann-Whitney and Kruskal-Wallis Test.In consequence of this investigation below result is occurred, There is a significantly relation between the teachers work satisfaction and their gender, age, academic level and the social-economic changes of school. So, with marital status, education level and position of teacher do not have significant relation.Key Words : Work Satisfaction, Primary Education, School, Teacher,