İlköğretim öğrencilerinin kütüphanelerle ilgili görüşleri
The views of the primary students about the libraries
- Tez No: 249096
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR NECATİ ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Eğitim ve Öğretim, Information and Records Management, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kütüphane, kütüphane kullanma, öğrenci görüşleri, Library, library usage, student views
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Hatay ilimizin Antakya ilçesine bağlı 4 okuldaki İlköğretim ikinci kademe öğrencileri arasından ve her sınıf düzeyinden seçkisiz olarak belirlenen öğrenciler ?İlköğretim Öğrencilerinin Kütüphanelerle İlgili Görüşleri? konulu araştırma ilgili olarak anketi yanıtlamışlardır.Araştırmanın amacı İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin kütüphaneye yönelik görüşlerini ve öğrencilerin kütüphanelere ilişkin görüşlerinde sosyo-ekonomik düzey açısından anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemektirAraştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi uygulanmış ve elde edilen nicel veriler SPSS 16.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca verilerin analizinde frekans ve yüzdelik değerler kullanılmıştır. Öğrencilerin kütüphanelere yönelik görüşlerinin sosyo-ekonomik düzeylerine göre farklılık gösterip göstermediği iki değişken için Kay-Kare testi ile analiz edilmiştirAraştırmada öğrencilerin kütüphanelerle ilgili görüşleri hakkında frekans ve yüzdelik değerler ile ilgili bulgular, öğrencilerin kütüphanelerle ilgili görüşleri ile farklı sosyo-ekonomik yapıdaki okullarda okumaları arasındaki farklılaşma düzeyleri ile ilgili bulgular incelenmiştir. Ayrıca ölçeğin iç tutarlık katsayısı (Cronbach Alpha) hesaplanmış ve ölçme aracının araştırmada kullanılabileceğine karar verilmiştir. Bazı değişkenler arasında bir ilişki bulunamazken bazıları arasında da anlamlı bir farklılaşma olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Students chosen randomly in the secondary stages of 4 distinct primary schools in the district named Antakya in the city Hatay has filled out the questionnaire ?The Views of the Primary Students about the Libraries.?Primary purpose of the second stage of the research library for students regarding their views and opinions of students in the library in terms of socio-economic level is to determine whether a significant difference.Study as a means of data collection, survey methods applied and the resulting quantitative data was analyzed using SPSS 16.0 program. In addition, analysis of data used in the frequency and percentage values. Students' socio-economic level of the library for their views differs according to whether or not the two variables were analyzed with the Kay-square test.Study of the students with libraries opinion about the frequency and percentage values related to findings that students with libraries about the opinions of different socio-economic structure in the schools to read between the different levels of related findings were examined. In addition, the internal consistency coefficient (Cronbach Alpha) study calculated and was used as a measuring tool. A relationship between some variables, there was no significant differentiations between some were observed to be. The data related to the methods of picking up data were constructed. While there are no significant between some variables, some has some variances.