Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan günümüze (1924-2000) lise tarih ders kitaplarında Rusya'nın yeri ve Türk- Rus ilişkilerinin incelenmesi
The structure of Turkish Republic then now (1924- 2000) Russia's place and Turk- Russia relation's study in high school course books
- Tez No: 249168
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERAFETTİN ZEYREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türk-Rus liskileri, Osmanlı Devleti, Rusya Devleti, Tarih Ders Kitapları, Tarih Ögretimi, Türkler, Ruslar, Relation of Turks and Russians, Ottoman Empire, Russia, History Course Books, Education of History, Turks, Russians
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Rusya Devleti, Dogu Avrupa'daki en büyük devlettir. Ayrıca dünya olaylarının gelisimi ve yön bulmasında dogrudan etkisi olan bir güçtür. Rusya'nın bu denli güçlü olması, Osmanlı Devleti'nin gerilemesi ile de dogrudan iliskilidir. Daha öncesinde Osmanlı Devleti'nin doldurdugu yeri sonradan Rusya doldurmustur. Kuskusuz bu güç degisiminin yasanması sürecinde birçok çatısma yasandı. ste bu yasanan çatısmaların ders kitaplarına nasıl girdigi arastırmada merak edilen konular arasındadır. Rusya'nın gelisme süreci büyük oranda Türklerin yasadıgı topraklar üzerine olmustur. Orta Asya'daki Rus ilerlemesi, Kafkasya'daki ilerleme, Kırım'daki ve Balkanlar'daki Rus ilerlemeleri hep bu yöndedir. ste bu ilerlemelere verilen tepkiler ne derece ve nasıl ders kitaplarına yansımıstır? Arastırmada merak edilen diger bir nokta da budur. Osmanlı Devleti döneminde Türk-Rus iliskileri daha çok savaslara odaklıdır. ki devlet arasında zaman içinde birçok savas yasanmıstır. Bu savasların neden ve sonuçları incelendiginde ?Rusların Geleneksel Amaçları? diye ders kitaplarında anlatılan bazı durumlar belirlenmistir. Tüm bunlar ders kitaplarının anlatımlarında sıkça yer almaktadır. Sonuçta ders kitaplarına Türk-Rus iliskilerini isleyen birçok konunun girdigi belirlenmistir. Türkler ve Ruslar arasında yasanan birçok sorunun temelinde iki toplumun bölgede egemen olmaya çalısma mücadelesinin yattıgı görülmüstür. Bununla birlikte aradaki çekismenin zaman zaman çok sertlestigi ve bu dönemlerde ders kitaplarında daha fazla yer aldıgı belirlenmistir. Arastırma ile ortaya çıkan bir baska bulgu ise, ders kitabı yazarlarının anlatımlarının hemen hemen birbirinin benzeri oldugudur. çerik bakımından yıllara göre büyük degisimler yoktur.
Özet (Çeviri)
Russia is the biggest country in the East Europe. Besides, it is a power which is directly effective about development of world problems and finding direction of world. Being so much powerful of Russia is directly connection with regression of Ottoman Empire. It was a place which was firstly filled by Ottoman Empire; after that, Russia filled that place. Doubtless, there was lived lots of disagreements during the changing of powers. Here it is, these disagreements were a topic that was wondered in researches how took part in course books. Development duration of Russia was being in an area where usually lived Turks. Russia progress of Middle Asia, progress of the Caucasus, progress of Crimean and the Balkans always made this way direction. How and how much did the reaction of progress reflect to course books? This is another point that wondered in researches. Term of Ottoman Empire, relation between Turks and Russia focused on mostly wars. There were lots of wars among these two gowerments at that times. When reasons and results of these wars were searched, some conditions which was explained in course books was identified called ?Traditional Aims of Russia? all of them offen take part in expression of course books. Evently, lots of topics were identified in course books which were explained relation of Turks and Russia. The reason of these troubles between Turks and Russia were that two of them wanted to be dominate in region. Together with,; quarreling between them was getting stranger time and this was identified that these events mostly took part in course books. Another sympthom which was finding in researches, was that explanation of writers of course books was almost similar. There was no big changing abaout contents while looking years.