Kur'an-ı Kerim'de Hz. Peygamber'e vaat ve yardımlar
Promises and aids to the Prophet in the Qur?ân
  1. Tez No: 249191
  2. Yazar: MERVE GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH KESLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, vaat, yardım, Muhammed, promise, assistance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
İnsanlar her zaman Allah'ın yardımına muhtaçtırlar. En basit günlük işlerde bile çıkmaza girdiğimizde nebevi görevin peygamberler açısından ne kadar büyük bir sorumluluk barındırdığı aşikârdır. Bu nebevi süreçte genel de peygamberler özelde ise Muhammed (a.s)'e yapılan ilâhi yardım büyük önem arz etmektedir.Bunlara bağlı olarak kazandığımız ?Kur'an-ı Kerim'de Hz. Peygamber'e Vaat ve Yardımlar? başlığını taşıyan çalışmamız bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.Birinci Bölüm'de vaat ve yardım kavramları üzerinde durarak konuya bir giriş hazırladık. Bu kavramların Kur'an-ı Kerim'deki zıt ve paralel anlamlar üzerinde durduk.İkinci Bölüm'de ise bazı peygamberlere vaat ve yardımlar konusunu ele alarak bu yardımların Hz. Peygamber açısından birer teselli unsuru olduğu sonucuna vardık.Çalışmamızın asıl konusunu oluşturan Üçüncü Bölüm'de ise Hz. Peygamber'in doğumundan itibaren ilâhi koruma altında olduğunu ve İlâhi İrade'nin onu hiçbir zaman yalnız bırakmadığını ve hayatın her sahasında daima muhafaza ettiğini delilleriyle ortaya koyduk.Sonuç bölümünde de ise değindiğimiz bu konularla ilgili bir değerlendirme yaptık.
Özet (Çeviri)
We always need the help of Allah as human beings. When we think we are in a dilemma even in simplest daily tasks it is clear that for prophets how important the task to spread religion in this process and how divine assistance is saliently important for all the prophets in general and for the Muhammed (pbh)Our thesis entitled ?Promises and Aids to the Prophet in the Qur?ân? consists of three chapters.In the first chapter, we prepared a brief information about the subject matter by emphasizing promises and assistances provided. Furthermore, we emphasized opposite and parallel meanings of these concepts in the Qur?ân.In the second chapter, we investigated certain promises and assistances provided for some prophets and we have come to the conclusion that these assistances mentioned in the Qur?ân are one of the most noteworthy consolation elements for the prophecy of Muhammed.(p.b.h.)In the third chapter being the main subject of our investigation we observe that the prophet Muhammed was actually under a divine protection since his birth and Divine Providence never left the prophet Muhammed alone and always protected his mission.In conclusion we make some evaluations regarding all the themes mentioned above.