İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin okuduklarını anlama eğitimleri üzerine bir araştırma (Gebze ilçesi örneği)
A research into 7th grade students' reading comprehesion education (The sample of Gebze township)
- Tez No: 249389
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİDAYET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okuma, okuduğunu anlama, Türkçe dersi yeni programın okuma-anlama planı, kendi kendine (sessiz okuma) okuma, reading, reading comprehension, reading comprehension plan of the new curriculum for Turkısh course, self-reading (silent reading)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Okumak öğrenmenin temel araçlarından biridir. Bu araştırmada Türkçe Dersi yeni programına göre planlanan okuma-anlama eğitimi sorgulanmıştır. Yeni programa göre planlanan metnin anlaşılma düzeyi ile kendi kendine yapılan okuma çalışması sonucundaki metnin anlaşılma düzeyi arasındaki farkı belirlemek için ön test-son test kontrol gruplu deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2008-2009 eğitim-öğretim yılının 2. yarılında Gebze Fevzi Çakmak İlköğretim Okulunun 7. sınıf öğrencileri oluşturur. Bu dönemde 4 sınıf ve toplamda 134 öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerden okuduğunu anlama düzeyleri açısından ön test sonuçlarına göre aralarında anlamlı bir fark bulunmayan 40'ar kişilik iki grup araştırmanın örneklemini oluşturur. Bu iki gruptan biri yansız atama yolu ile deney, diğeri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Araştırmaya veri toplamak için sözü geçen eğitim yılında işlenmek üzere hazırlanan dört farklı yayın evinden tesadüfî yöntemle dört tane metin ve bu metinlerin okuma-anlama planı seçilmiştir. Bu yayınevleri ve metinler şunlardır: Koza Yayınları, ?Kitap Saygısı?; MEB Yayınları, ?Atatürk ve Türk Tiyatrosu?; Pasifik Yayınları, ?Nazar Boncuğu?; Harf Eğitim Yayınları, ?Mor Salkımlı Ev?. Bu metinler deney grubu ile kılavuz kitapta yer alan ders planı doğrultusunda ve istenen süre içerisinde işlenmiştir. Kontrol grubu ise metinleri kendi kendilerine, verilen süre içerisinde, sessiz okuma çalışması yaparak okumuştur. Kontrol grubuna anlamını bilmedikleri kelimeler söylenmiş bunun dışında hiçbir müdahale yapılmamıştır.Yapılan bu deneysel işlemlerin sonunda okunan metinlerin anlaşılma düzeylerinin belirlenmesi için her metne ait okuduğunu anlama testleri her iki gruba da uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS 11.5 programı ile analiz edilmiştir. Grupların denkliğinin gösterilmesinde ve alt problemlere ulaşılmasında ?t? testinden faydalanılmıştır.Araştırmanın sonucunda üç metnin okuduğunu anlama başarı testinde deney grubunun ön test son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur. Ancak deney grubu ve kontrol grubunun son testlerinin karşılaştırılması sonucunda hiçbirinin arasında anlamlı olabilecek bir farka rastlanmamıştır. Bu bulgulardan yola çıkılarak seçilen yayın evlerinden belirlenen metinlerin okuma- anlama planlarının kullanılmasının, metin anlaşılma düzeyi açısından kendi kendine yapılan (sessiz okuma) okuma çalışmasının anlaşılma düzeyine göre olumlu bir fark yaratmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Reading is one of the basic means of learning . In this research, the education of reading and understanding according to the new curriculum of Turkish language course has been carried out. To determine the difference between the level of understanding a text planned according to the new curriculum and the level of understanding self-reading, an experimental method with pre-test and post- test control groups has been used. The research is done with the 7th grade students of Gebze Fevzi Çakmak Primary School on the spring term in 2008-2009 academic year. There are 4 classes and 134 students in total. Two groups of 40 each that have no important difference in common according to the pre-test results of their level of understanding form the pattern of the study. One of the two groups is determined as a control group and the other as neutral. To get data for the research, four texts and their reading comprehension plans published by four different press to be read in that education period have been choosed coincidentally. The publishing houses and the texts are : Koza Yayınları, ?Kitap Saygısı?; MEB Yayınları, ?Atatürk ve Türk Tiyatrosu?; Pasifik Yayınları, ?Nazar Boncuğu?; Harf Eğitim Yayınları, ?Mor Salkımlı Ev?. These texts are processed on time with the experimental group according to the lesson plan in the Teacher?s Book. They are not intervened out of the fact that they are given the words which they don?t know their meaning.At the end of the experiments, reading comprehension tests belong to each texts are applied to the both group to determine the understanding level of these texts. The data?s been analyzed with SPSS 11.5 program. It?s been benefitted from the `t? test to find out the sub-problems and show the equivalence of the groups.At the end of the research, ıt?s shown that there is a big difference on reading comprehension achievement test of three texts between pre-test and post-test marks of the experimental group. However; the comparison of post tests of the experimental and control groups shows that there is not an important difference between them. So it can be said that the group that applied with reading comprehension plans does not have a positive comprehension difference with the other group reading (silent reading) themselves.