ISO 14001:2005 Çevre Yönetim Sistemi'nin çalışanlar tarafından benimsenmesi ve çevre bilinci gelişimine etkisinin araştırılması
The research for the adoption of ISO 14001:2005 Environmental Management System by the employees and the impact of the system on environmental consciousness development
- Tez No: 249467
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHATTİN TAYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Bilinci, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, Çalışanların Benimsemesi, Environment, Environmetal Consiousness, ISO 14001 Environmetal Management System, adoption of policies among employees
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Çevre sorunları dünyanın pek çok yerinde, bu arada Türkiye'de son 20?25 yılda güncel yaşama girmiştir. Tüm dünyada ve Türkiye'de çevre sorunları çözümleri aranan sorunlar haline gelmiştir. İşletmeler de çevresel yönetim konusunda çok daha duyarlı ve stratejik davranmaktadırlar. Tüketicilerin yaptığı boykotlar, kaynakların tüketiminin artmasına karşı alınan tedbir duyuruları, yeni iş ihalelerinde çevre boyutlarının ve çevresel performans göstergelerinin belirtilmesinin öne çıkması, yasal zorunluluklar, yetkili kuruluşların politika ve çalışmaları, uluslar arası çevresel gelişimler işletmeleri rekabet piyasasında yer edinebilmek için çevreye karşı duyarlı olmayı, bunun için gereklilikleri sağlamalarını ve sürekliliğini korumayı şart kılmaktadır .Uluslar arası platformda kabul görmüş ve yayınlanmış olan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı işletmelerin önemli çevresel konularda bilginin ve yasal şartların dikkate alınarak sağlandığı bir politika ve çevresel amaçları oluşturmasına, geliştirmesine ve sürekliliğini sağlamasına imkân vermek amacıyla, bir çevre yönetim sisteminin şartlarını belirtmektedir. Bununla birlikte yetkili bir kuruluş tarafından işletmelerin bu standardın başarıyla uygulandığının gösterilmesi, ilgili taraflara, uygun bir çevre yönetim sisteminin mevcudiyeti konusunda güvence vermek amacıyla kullanılır.Bu çalışmada; ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi'nin işletmelerin temelini oluşturan çalışanlar tarafından benimsenmesi ve çevre bilinci gelişimine etkisi yapılan bir alan araştırmasıyla incelenmiştir. Sonuç olarak; benimseme ve çevre bilincinin ISO 14001 ÇYS ile birlikte güçlendiği ve getirilerinin güncel hayatı da etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
During the last two three decades environmental problems have become part of daily life all around the world as well as in Turkey. Solutions to environmental problems have been discussed in many countries including Turkey. Nowadays, corporations are much more responsive and strategical in their environmental management. Factors such as consumer boycotts, public campaigns for conservation of natural resources, prominence of environmental aspects in awarding of business contracts, legal obligations, new studies and policies by environmental instituions, and international developments in this area, force corporations to start and maintain new standards in their environmental management.ISO 14001 Environmental Management Standard is an internationally published and accepted standard that defines the conditions of environmental management system which aims to provide a scientific and legal policy for to form and to improve the environmental goals to corporations. In addition, the fact that an authorized body approves the application and use of the standard can be used to demonstrate that a suitable environmental policy in place for all the parties involved.This thesis studies the effect of ISO 14001 Environmetal Management System on the development of environmental consciousness among employees, who are the foundations of a corporation, through a field study. It is observed that ISO 14001 Environmetal Management System enforces the adoption of environmetally conscious practices with benefits that affect daily life.