Türkçe öğretmen adaylarının okuma alışkanlığı ve kütüphane kullanımı üzerine bir inceleme (SÜ Eğitim Fakültesi örneği)
A study on Turkish language teachers? reading habits and library usage (An example of Selcuk University Education Faculty)
- Tez No: 249828
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA GÖRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Eğitim ve Öğretim, Information and Records Management, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma, Okuma Alışkanlığı, Kütüphane Kullanımı, Okuma Kültürü, Türkçe Öğretmeni Adayları, Reading, reading habits, library usage, reading culture, Turkish Language candidate teachers
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Öğretmenler, öğrencilerin okumaya karşı geliştirdikleri beceri, ilgi ve alışkanlık üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Öğrencilerine model olmaları, kişisel ve mesleki yönden kendilerini geliştirmeleri için, öncelikle öğretmenlerin okuma alışkanlığı kazanmış olmaları beklenir. Öğretmenlerin özellikle de Türkçe öğretmeni adaylarının okuma ve kütüphane kullanım alışkanlıklarının niteliği çocuk ve gençlere model olması açısından büyük bir önem taşımaktadır. Türkçe öğretmeni adaylarının sahip olacağı okuma ve kütüphane kullanma alışkanlıkları onların mesleki gelişimlerine de önemli yararlar sağlayacaktır. Bu sebeple Türkçe öğretmeni adaylarının okuma ve kütüphane kullanma alışkanlığına sahip olup olmadığı konusu araştırılması gereken önemli bir husustur.Bu araştırmada Türkçe öğretmeni adaylarının okuma alışkanlığı ve kütüphane kullanma durumları incelenmiştir. SÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 289 Türkçe öğretmeni adayına anket ve tutum ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca kütüphane veritabanından 2008-2009 öğretim yılında 2, 3 ve 4. sınıfta öğrenim gören Türkçe öğretmeni adaylarının lisans eğitimleri döneminde kütüphane kullanımı istatistiklerine de yer verilmiştir.Elde edilen verilere göre; örneklemi oluşturan Türkçe öğretmeni adaylarının tamamına yakını güçlü bir okuma alışkanlığına sahip olmaları gerektiğine inanmakta, ancak bunu yeterince gerçekleştirememektedirler. Kızlar erkeklere göre daha fazla okumakta ve kütüphaneyi daha sık kullanmaktadırlar. Türkçe öğretmeni adayları okumalarında daha çok öğretmen ve arkadaş tavsiyesinin etkili olduğunu belirtmektedirler.
Özet (Çeviri)
Teachers have an important impact on the interest, the habits and the skills of students towards reading. It is expected from teachers that they should have reading habits in order to be models for the students. This is necessary for their personal and occupational improvement. The quality of the teachers?, especially the Turkish Language Teachers?, reading habits and their usage of library play an important role on transmitting an enthusiasm for reading to their students. . Turkish Language Candidate teachers? library tendency and reading habits will improve their experience in their occupations. Therefore, the subject of whether or not Turkish language teachers have reading habits and library tendency is a significant factor that should be studied.In this study, reading habits and library usage of Turkish language teachers have been studied in a methodic way. A survey and an attitude scale have been applied to 289 Turkish Language candidate teachers that are in Ahmet Kelesoglu Education Faculty, Selcuk University. Also, the library usage statistics of Turkish Language candidate teachers of 2nd, 3rd and 4th grade in 2008-2009 teaching period at the university have been stated by means of the information provided from the library database.According to obtained data, most of the Turkish Language candidate teachers believe that they should have reading habits; however, they can not do it as the way it is needed. The female candidates read and use the library more than the male candidates do. It has been determined that the friendship and teachers are effective in Turkish Language candidate teachers? reading habits.