Karşılık dava
Counterclaim
  1. Tez No: 249929
  2. Yazar: UĞUR AYBEĞ KİNİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP AKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılık Dava, Dava, Counterclaim, Case
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Usül İcra İflas Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Medeni Usul Hukuku'nun başta gelen amacı, kişilerin maddi hukuktan doğan haklarını tespit etmek, korumak ve toplum içinde hukuksal barışı ve güvenliği sağlamaktır. Bireylerin haklarını yasalar çerçevesinde elde etmesinin yollarından biri olan davalar hukukumuzda farklılık arz etmektedir. İncelememizin konusu olan Karşılık Dava da uygulamada çok fazla görülen dava türlerindendir. Kişinin kendisine karşı açılmış olan bir davanın davacısına takas, mahsup ve bağlantı iddialarını içerir taleplerinin aynı davada karara bağlanması yolu karşılık dava ile sağlanmış olur.İncelememizde Karşılık Dava kavramının hukukumuzdaki yerini uygulamadan örnekler vererek birinci bölümde esasa usule yönelik hükümlerini ve ikinci bölümde ise usule yönelik hükümlerini inceledik.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of Civil Procedure Law is to identify and protect the individual rights arising from substantive law and to provide legal peace and security in the community. The legal actions which are one of the ways for the individuals to obtain their rights under the laws differ in our law. The counterclaim, which is the subject of our study, is one of the most common claims filed in practice. The counterclaim is made by the defendant in an action against the plaintiff and settles the requests including clearance, offset and connection claims in the same actionIn the first chapter of our study, we discussed the provisions on principles and the role of counterclaim in our law by giving examples from the practices. In the second chapter of our study, we discussed the procedural provisions.