Küresel ısınma, Türkiye'nin enerji güvenliği ve geleceğe yönelik enerji politikaları
Global warming, Turkey?s energy security and future based energy policies
  1. Tez No: 250121
  2. Yazar: IŞIL ŞİRİN SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT KİBRİTÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Küresel Isınma, Enerji Politikaları, Enerji Politikası Tasarımı, Türkiye, Enerji Güvenliği, Öngörü, Climate Change, Global Warming, Energy Policy, Turkey, Energy Security, Forecasting, Energy Policy Design
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Enerji üretiminin ve kullanımının çevresel muhtelif sonuçları vardır. İnsan aktivitelerinden kaynaklı sera gazı üretiminde ise enerji en büyük payı almaktadır. Bu bakımdan, iklim değişikliği ve enerji arasındaki bağlantı bu yüzyılda sürdürülebilir politika tasarımlarını, bu çalışmada da üzerinde durulduğu gibi, ön plana çıkarmaktadır. Dahası, enerji tüketimi birçok ülkede ekonomik aktivitelerle (reel hasıla artışlarıyla) yakından ilişkilidir. Diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'nin enerjiye olan talebi artmaktadır. Beklendiği gibi enerji üretiminde ve tüketimindeki hızlı artış beraberinde küresel ve yerel düzeyde olmak üzere çevre sorunlarını da meydana çıkartmaktadır.Bu tezde, enerji politikalarının tasarlanmasında büyük önemi olacağı için, Türkiye'nin 2020 yılına kadarki olası enerji tüketimi (özellikle enerji tüketiminin ekolojik dengeler ve ilgili politikalar ile, reel hasıla artışları ile olan etkileşimlerine dikkat edilerek) incelenmiştir. Bu amaçla, Türkiye'nin 1970?2007 dönemindeki yıllık verileri kullanılmıştır. Bulunan tahmin sonuçları resmî sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Ulaşılan sonuçlar sunulmuş olan tahminlerin MAED sonuçlarına göre gerçeğe daha yakın olduğunu göstermektedir. Enerji tüketimi öngörüsünde bulunmak karar vericiler açısından en önemli politika tasarım girdilerinden biridir. Şu anki resmî talep projeksiyonları enerji talebini olduğundan (gerçekleşecek olandan) genelde daha fazla tahmin ettiğinden başarılı enerji politikaları geliştirmeyi güçleştirmektedir.Enerji politikalarının sürdürülebilir olmaları önemlidir. Sürdürülebilirliğin bir parçası olarak ise enerji güvenliğinin sağlanması esastır. Tezin sonuçlarına göre; Türkiye'nin ithal enerjiye olan bağımlılığı nedeniyle gelecekte bazı enerji güvenliği sorunları ile karşılaşması olasıdır. Dolayısıyla, enerji kaynaklarının ve ithalat yapılan ülkelerin çeşitlendirilmesi, Türk enerji sistemi ve geliştirilecek enerji politikaları için büyük yararlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Energy production and use has various environmental implications. Among the many human activities that produce greenhouse gases the use of energy represents by far the largest source of emissions. Therefore in this century, as this study emphasizes, the link between climate change and energy becomes a challenge of designing sustainable policies. Moreover, consumption of energy has been known in many countries to be correlated with economic activities. Like in other developing countries, Turkey?s energy demand is increasing rapidly. As would be expected, the rapid expansion of energy production and consumption has brought with it a wide range of environmental issues at the local and global levels.In this study forecast of Turkey?s energy consumption 2020 is explored. Thus, the study focuses on the consumption of energy using annual data covering the period 1970?2007. Founded forecast results are compared with official forecasts. Results show that proposed approaches estimates more accurate results than the results of MAED. Forecasting of energy consumption is one of the most important policy tool used by the decision makers. As the current official demand projections overestimate the energy demand, which may endanger the development of a successful energy policy. It is important to design sustainable energy policies. At this point as a part of sustainability providing energy security is fundamental. The results in this thesis have shown that Turkey may face some energy security problems because of the imported energy dependency. So diversification of energy sources will certainly increase the energy security of Turkey, which is going to be one of the most significant aspects of the Turkish energy system.