Exchange rate pass-through in Turkey: Asymmetric cointegration analysis
Türkiye'de döviz kurlarından fiyatlara geçiş etkisi: Asimetrik eşbütünleşme analizi
  1. Tez No: 250490
  2. Yazar: AYŞEGÜL DİNÇÇAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIVILCIM METİN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş Etkisi, Asimetrik Eşbütünleşme, Hata Düzeltme Modeli, Johansen Yöntemi, Engle-Granger İki Basamaklı Yöntemi, Exchange Rate Pass-through, Asymmetric Cointegration, Error Correction Model, Johansen Procedure, Engle-Granger Two Step Procedure
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tezde Türkiye'de döviz kurlarından enflasyona geçiş etkisi Johansen (1988) ve Engle-Granger (1987) iki basamaklı eşbütünleşme yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. İncelemenin sonucunda döviz kurları ve fiyatlar arasında bir eşbütünleşme ilişkisi bulunduğuna dair kanıt elde edilmiştir. Buna ek olarak, modelde asimetrilerin varlığı test edilmiştir ve kurların değer kaybetmesi ile oluşan geçiş etkisinin değer kazanması ile oluşan etkiden daha fazla olduğu gösterilmiştir. 2001 ekonomik krizinin etkilerini incelemek amacıyla modelde yapısal kırılma olup olmadığı da test edilmiştir. 2001 yılı sonrasında Türkiye ekonomisindeki koşulların iyileşmesi, enflasyonun düşmesi ve fiyat belirleyicilerin ?endeksleme? davranışından vazgeçmeleri sebebiyle döviz kurlarından enflasyona geçiş etkisinin önemli ölçüde azaldığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, exchange rate pass-through in Turkey is analyzed using Johansen (1988) and Engle-Granger (1987) two step cointegration procedures. As a result of the analysis, evidence is found for a cointegrating relationship between exchange rates and prices. In addition, asymmetries are tested in the model and it is shown that depreciations lead to a higher degree of pass-through compared to appreciations. In order to analyze the effect of 2001 crisis, structural break tests are applied to the model. It is found that the degree of exchange rate pass-through has decreased significantly since 2001, due to improving conditions and decreasing inflation in the Turkish economy and the reduction in the ?indexation? behavior of price setting agents.