Sexual self-schemas: An exploration of their impact on frequency of masturbation and sexual activity, sexual satisfaction, and marital adjustment
Cinsel benlik şemaları: Özdoyum ve cinsel etkinlik sıklığı, cinsel doyum ve evlilik uyumu üzerindeki etkilerinin bir araştırması
  1. Tez No: 250616
  2. Yazar: GÖZDE KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜROL FIŞILOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sexual self-schemas, masturbation, sexual activity, sexual satisfaction, maritaladjustment
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma kadınların ve erkeklerin cinsel benlik şeması kategorileri arasında haftalık özdoyum ve cinsel etkinlik sıklığında, cinsel doyum ve evlilik uyumu düzeylerinde farklılıkların var olup olmadığını değerlendirmeyi hedeflemiştir. Bu değerlendirmenin yapılması amacıyla, Cinsel Benlik Şeması Ölçeği (the Sexual Self-Schema Scale, Hill, 2007) Türkçe'ye çevrilmiştir ve üniversite lisans öğrencileri üzerinde ölçeğin psikometrik niteliği test edilmiştir. 204 evli bireyden oluşan bir örneklemde, cinsel benlik şeması kategorileri ve çalışma değişkenleri arasındaki ilişki tek değişkenli kovaryans analizi yoluyla değerlendirilmiştir. Sonuçlar Cinsel Benlik Şeması Ölçeği'nin üniversite öğrencileri örnekleminde üç faktörden oluştuğunu göstermiştir: Sevgi dolu/Şefkatli, Şehvetli/Tahrik edici olan ve Dolaysız/Açık sözlü. Ancak, faktörlerin örüntüsü evli bireyler için farklılık göstermiştir; bu örneklemde faktörler Sevgi dolu/Sıcak, Dolaysız/Açık sözlü ve Tutucu/Muhafazakar olarak adlandırılmıştır. Evli bireyler için, cinsel benlik şeması kategorileri arasında cinsel etkinlik sıklığında, cinsel doyumda ve evlilik uyumunda farklılıklar bildirilmiştir. Pozitif cinsel benlik şemalarına sahip bireylerin şematik olmayan ve negatif şemaları olan bireyler ile karşılaştırıldıklarında daha yüksek cinsel etkinlik sıklığını bildirdikleri, daha yüksek cinsel doyum ve evlilik uyumu düzeylerine sahip oldukları bulunmuştur. Ancak, haftalık özdoyum sıklığı kategoriler arasında herhangi bir farklılığın görülmesine neden olmamıştır. Ayrıca, cinsiyet farklılıkları da ortaya konulmuştur. Kadınların erkeklere göre daha düşük cinsel doyuma sahip oldukları ve daha az özdoyum sıklığı bildirdikleri gösterilmiştir. Sonuçların değerlendirilmesinin ardından, gelecek çalışmalar için öneriler üzerine vurgu yapılarak kısıtlılıklar tartışılmıştır ve sonuçların klinik psikoloji alanına yansımaları belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to assess whether differences among categories of sexual self-schemasof men and women existed for weekly frequency of masturbation and sexual activity, levelof sexual satisfaction, and level of marital adjustment in the context of maritalrelationship. In order to evaluate this, the Sexual Self-Schema Scale (Hill, 2007) wastranslated into Turkish, and its psychometric quality was tested on undergraduateuniversity students. In a sample of 204 married individuals, the interrelationship betweensexual self-schema categories and study variables was evaluated through univariateanalyses of covariance. Results revealed that the Sexual Self-Schema Scale consisted ofthree factors in the sample of university students: Loving/Compassionate,Sensual/Stimulating, and Direct/Outspoken. However, the pattern of factors differed formarried individuals; factors were labeled as Loving/Warm, Direct/Outspoken, andReserved/Conservative in this sample. For married individuals, differences amongcategories of sexual self-schemas were reported for frequency of sexual activity, sexualsatisfaction and marital adjustment. Specifically, individuals having positive sexual selfvschemas in the present study reported higher frequency of sexual activity, higher levels ofsexual satisfaction and marital adjustment in their relationships compared to aschematicand negative schematic individuals. However, weekly frequency of masturbation did notresult in any difference among categories. Moreover, gender differences weredemonstrated. Women were shown to endorse lower levels of sexual satisfaction and toengage in less frequent masturbation than men. After findings were evaluated, limitationswere discussed with an emphasis on recommendations for future research, andimplications for clinical psychology were mentioned.