İzmir Homa Dalyanı'ndan izole edilen Hantzschia amphioxys türünün büyüme kinetiklerinin araştırılması
Investigations on the growth kinetics of Hantzschia amphioxys isolated from İzmir Homa lagoon
- Tez No: 252641
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHA BÜYÜKIŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Hantzschia amphioxys, büyüme hızı, yarı doygunluk sabiti, taşıma kapasitesi, ışık, sıcaklık, nutrient, Hantzschia amphioxys, growth rates, half saturation constant, carrying capacity, light, temperature, nutrient
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, denizel bentik diyatom Hantzschia amphioxys türünün büyüme kinetiği parametreleri (µmax, Ks), taşıma kapasitesi (Pchl-aµmaxı, ksı) ve sınırlayan nutrientlerin belirlenmesidir. Araştırmada Hantzschia amphioxys türünün büyümesi sürekli-aydınlık periyotta ve kesikli kültür sisteminde; ışık, sıcaklık ve nutrientlerin etkileri incelenmiştir. Buna göre optimum sıcaklık 18°C ve ışık şiddeti 52µmol/m2s olarak bulunmuştur.Her bir nutrient için hesaplanan µmax ve Ks değerleri sırasıyla: amonyum için 1.528 gün-1 2.959 µgat- NH4+-N/L, nitrat için 1.22 gün-1, 7.01 NO3- -N/L, fosfat 1.767 ve 1.172 gün-1 5.07 ve 0.460 µgat PO4-3-P/L, silikat için 1.141 gün-1 ve 0,499 µgat Si/L olarak elde edilmiştir. Taşıma kapasitesi için hesaplanan potansiyel taşıma kapasitesi ve Ksı ise sırasıyla: nitrat için 113,7 µg chl a/L, 190.11 fosfat için 113.7 µg chl a/L, 1.798 olarak bulunmuştur. Sınırlayıcı nutrient ise N olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the parameters of growth kinetics (µmax Ks), carrying capacity (Pchla µmaxı, Ksı) and limiting nutrient of the benthic diatom Hantzschia amphioxys. In this research, the impacts of light, temperature and nutrients on the growth of Hantzschia amphioxys were investigated under continuous-light period and batch culture conditions. As a results, the optimum temperature and light intensities were found as 18 °C and 52 µmol/m2s (saturasyon light), respectively.µmax and Ks values estimated for each nutrients were obtained as follows: ammonium for1.528 day-1 2.959 µgat- NH4+-N/L, nitrate for1.22 day-1, 7.01 NO3- -N/L, phosphate 1.767 and 1.172 day-1 5.07 and 0.460 µgat PO4-3-P/L, silicate for 1.141 day-1 and 0,499 µgat Si/L. Carrying capacities values estimated for each nutrients were obtained as follows: nitrate for 113,7 µg chl a/L, 190.11 phosphate for 113.7 µg chl a/L, 1.798 . Nitrogen limiting nutrients was founds as in this study.