Seramik sağlık gereçleri üretiminde kalıp doldurma sürecinin sayısal olarak incelenmesi ve bir uygulama örneği
Numerical analysis of mold filling process in sanitaryware production and a case study
- Tez No: 252666
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Gereçleri, Çamur Döküm, Alçı Kalıp, ANSYS CFX, Sanitaryware, Slip Casting, Plaster Mold, ANSYS CFX
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Seramik sağlık gereçlerinde fonksiyonellik ve kalite kadar tasarım da çok önemlidir. Ürünün dizaynı, ürünü cazip kılan ve pazardaki rekabet şansını arttıran önemli bir unsurdur. Ürün tasarımına müdahale etmeden, verimli üretimi sağlamak ise bazı tasarımlar için oldukça zordur. Bu yüzden ürün daha tasarım aşamasında iken bilgisayar ortamında CAD, CAM ve HAD yazılımlarını kullanarak optimum prototipi oluşturmak, deneme üretimleri yaparak seri üretimde kullanılacak kalıbı fiili olarak test etmek ve de seri üretime adapte ederek verimliliği izlemek üretim maliyetlerinin azaltılmasında büyük önem taşımaktadır.Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD) yazılımları ile henüz tasarım aşamasında iken süreç bilgisayar ortamında canlandırılarak uygun dolum için gerekli şartlar sağlanabilir. Ayrıca HAD ile döküm sistemini geliştirmek, tasarım sürecini kısaltmak da mümkündür. Dökümhanede çamur dolumu esnasında oluşabilecek sorunları simüle ederek, kalıplama ve dolum şekli değişikliğiyle ilgili çözümler de üretilebilir. Bu çalışmada, seramik bir ürünün dolum süreci esnasındaki akışının; laminer, zamana bağlı ve 3 boyutlu sayısal analizleri gerçekleştirilmiştir. Üç boyutlu süreklilik ve momentum denklemleri ANSYS CFX ile sayısal olarak çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
For sanitary ware products design is very important as well as functionality and quality. Design of product is an important factor that increases attractiveness and competitiveness in market. For some products it is reasonably hard to maintain efficiency of production without changing the design. Therefore, yet in the design phase constructing the optimum prototype, testing the production mould by making virtual test production, and adapting them to serial production to monitor efficiency by using CAD, CAM and CFD program is important for reducing the costs.By using Computational Fluid Dynamics (CFD) software, the process can be simulated in computer environment during the design phase and conditions for proper molding can be achieved. Also by using CFD, the molding methods can be improved and the design process can be shortened. Possible problems that can occur during molding can be simulated and modifications of mold filling can be done to eliminate them. In this paper, the laminar, transient and three dimensional flow of a molding ceramic are numerically analyzed. Three dimensional continuum and momentum equations are solved numerically by ANSYS CFX.