KOBİ'lerin finansal risk algı düzeyine yönelik bir araştırma: Isparta-Burdur illeri örneği
Research into the level of financial risk perception of small and medium sized enterprises (SMSe): A questionnaire study regarding Isparta and Burdur
  1. Tez No: 253132
  2. Yazar: HÜSEYİN BAŞAR ÖNEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Risk, Finansal Risk, SMSE, Risk, Financial Risk
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bütün ekonomilerin vazgeçilmez temel bir bileşeni olan KOBİ 'ler, istihdam ettikleri işgücünden, gerçekleştirdikleri yatırımlara, yarattıkları katma değere ve ödedikleri vergilere kadar pek çok yönleri ile her ekonomide önemli bir yere sahiptir.Risk; iş hayatının ayrılmaz bir parçasıdır. KOBİ' lerin en yüksek karlılığa ulaşabilmeleri, faaliyet göstermiş oldukları tüm iş kollarında karşı karşıya kalınan risklerin doğru bir şekilde yönetilmesi ile mümkün olacaktır. KOBİ' lerin karşılaştıkları her fırsat beraberinde riskleri de içermektedir. Bu nedenle KOBİ' lerin ?sürdürülebilir büyüme? hedeflerine ulaşmalarında risklerini etkin bir şekilde belirlemek, ölçmek ve yönetmek son derece önemli bir etkendirTürkiye'de toplam işletmelerin % 98,8'ini, toplam istihdamın %45,6'sını ve katma değerin %26,5'ini oluşturan KOBİ sektörünün avantajları ve sorunları göz önünde bulundurularak, finansal risk algı düzeyleri değerlendirilmiştir. Bu tez çalışmasında KOBİ' lerin ekonomideki rolü ve risk algıları ele alınmış, bu amaçla Isparta ve Burdur illerinde KOBİ' lerin finansal risk algı düzeylerini öğrenmeye yönelik uygulamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
mall and Medium Sized Enterprises, the main indispensable component of all the economies, play an important part in every economy, with their employment power, their investments, accretion value they created and the taxes they paid.Risk is an indispensable part of business life. Small and Medium Sized Enterprises? reaching the most productive state would be possible through managing the risks, which they faced in all the businesses, in a correct way.All the opportunities which Small and Medium Sized Enterprises have bring the risks together. It is, therefore, an essential factor to effectively determine, measure and manage the risks of Small and Medium Sized Enterprises in ?sustainable expansion?.Considering the advantages and the problems of Small and Medium Sized Enterprises business, composing 98,8 % of overall enterprises, 45,6 % of overall employment, and 26,5 % of accretion value in Turkey, financial risk perception levels have been evaluated. In this thesis study, the role and risk perception of Small and Medium Sized Enterprises have been dealt with, and for this reason, practices were carried out in order to find out about the financial risk perception of Small and Medium Sized Enterprises in Isparta and Burdur.