KOBİ'lerin finansal krizlerden korunma yolları ve çözüm önerileri
Ways and solutions for SME's to protect against financial crises
  1. Tez No: 921396
  2. Yazar: RIZA ANIL UĞURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTUĞ CENK AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ'ler, Finansal Krizler, Risk Yönetimi, SMEs, Financial Crises, Risk Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KOBİ'lerin Finansal Krizlerden Korunma Yolları Ve Çözüm Önerileri Rıza Anıl UĞURAL Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Finans Programı Bu tez, KOBİ'lerin finansal krizlerden korunma yollarını ve bu süreçte uygulanabilecek çözüm önerilerini kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Küresel ekonominin vazgeçilmez unsurları olan KOBİ'ler, finansal krizler karşısında özellikle kırılgan bir yapıya sahiptirler. Bu çalışma, KOBİ'lerin finansal krizlere karşı daha dirençli hale gelmelerini sağlayacak stratejileri, yöntemleri ve politikaları analiz ederken, aynı zamanda bu krizlerin KOBİ'ler üzerindeki etkilerini de derinlemesine inceler. Araştırma, literatür taraması, saha araştırması ve vaka analizleri yöntemlerini kapsayıcı bir yaklaşımla birleştirerek, kriz yönetimi konusunda KOBİ'lere rehberlik edecek bilgiler sunar. Çalışmanın temel bulguları, etkin risk yönetimi, likidite koruma stratejileri, hükümet desteği ve teknolojik adaptasyonun önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, KOBİ'lerin kriz dönemlerinde rekabet avantajı elde etmek için inovasyon ve dijital dönüşüme odaklanmalarının gerekliliği üzerinde durulmuştur. Tez, KOBİ'lerin finansal krizlerden korunma ve krizlerin üstesinden gelme kabiliyetlerini artırmaya yönelik somut öneriler geliştirerek sonuçlanmaktadır. Bu öneriler, politika yapıcılar, sektör liderleri ve KOBİ yöneticileri için değerli bir kaynak olma potansiyeline sahiptir. KOBİ'lerin krizler karşısında daha dayanıklı ve esnek hale gelmelerine yardımcı olacak stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak, KOBİ'lerin finansal krizlerin neden olduğu zorlukları aşmalarına ve sürdürülebilir bir büyüme yolunda ilerlemelerine olanak tanıyacak politikaların ve uygulamaların teşvik edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Ways And Solutions For Sme's To Protect Against Financial Crises Rıza Anıl UĞURAL Dokuz Eylul University Graduate School of Social Sciences Department Of Business Administration Finance Program This thesis comprehensively addresses the methods and solution proposals that can be applied in the process of protecting SMEs from financial crises. SMEs, which are indispensable elements of the global economy, have a particularly fragile structure against financial crises. This study deeply examines the effects of these crises on SMEs while analyzing the strategies, methods, and policies that will enable SMEs to become more resilient against financial crises. The research combines literature review, field research, and case study methods in an inclusive approach, offering information that will guide SMEs in crisis management. The main findings of the study highlight the importance of effective risk management, liquidity protection strategies, government support, and technological adaptation. Furthermore, it emphasizes the necessity for SMEs to focus on innovation and digital transformation to gain a competitive advantage during crisis periods. The thesis concludes by developing concrete suggestions aimed at enhancing the capabilities of SMEs to protect against and overcome financial crises. These recommendations have the potential to be a valuable resource for policymakers, industry leaders, and SME managers. The aim is to contribute to the development of strategies that will help SMEs become more durable and flexible against crises. As a result, it has been concluded that policies and practices that will allow SMEs to overcome the challenges caused by financial crises and to progress on a path of sustainable growth should be encouraged.