Milli Eğitim Bakanlığı bilişim sistemlerinin Türk eğitim sistemine katkılarına yönelik yönetici görüşleri
The principals' opinion about the contribution of information system of the Ministry of Education to Turkish education system
  1. Tez No: 253315
  2. Yazar: METİN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF İNANDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Information and Records Management, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Sistemleri, yönetim bilişim sistemleri, MEBBİS, E-OKUL, OGES, İLSİS, okul yöneticisi, Milli Eğitim Bakanlığı, Information Systems, Management Information Systems, MEBBİS, E-OKUL, OGES, İLSİS, school principals, The Ministry Of Educatıon
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS)'nin Türk Eğitim Sistemine olan katkılarını yönetici görüşleriyle ortaya koymaktır. MEBBİS'in içerisinden yaygın olarak kullanılan E-OKUL, OGES ve İLSİS modülleri araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmada, her modülün katkılarını belirleyeme yönelik ölçek maddeleri oluşturulmuştur. Bu doğrultuda hazırlanan ölçeğin birinci bölümü yöneticilere ait kişisel bilgilerden, ikinci bölümü E-OKUL modülünün katkılarına yönelik 17 maddeden; üçüncü bölümü OKS modülünün katkılarına yönelik 7 maddeden; dördüncü bölümü İLSİS modülünün katkılarına yönelik 16 maddeden oluşmaktadır. Yöneticilerin algılarına göre E-OKUL, OGES ve İLSİS modüllerinin katkılarını belirlemeye çalışan ölçek maddelerinin seçenekleri beşli likert tipi ölçektir.Genel tarama modeli kullanılan araştırmanın, çalışma evrenini, Mersin İli Merkez İlçelerinde görev yapan okul yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırmada tüm evrene ulaşılmıştır.Yöneticilerin 3 farklı modülün katkılarına yönelik algıları, ?tamamen katılıyorum? ve ?katılıyorum? şeklinde iki gruba ayrılmıştır. Yöneticiler böylece, MEBBİS'in katkılarına yönelik ölçek maddelerin tamamına yüksek oranda katılmışlardır. Cinsiyet değişkenine göre OGES modülünün katkılarına yönelik görüşleri arasında anlamlı fark çıkmıştır. Bu fark kadın yöneticilerin daha az ortalama ile görüş bildirmelerinden kaynaklanmaktadır.Yaş değişkenine göre ?E-OKUL? ve ?İLSİS? modüllerinin katkılarına yönelik yönetici algıları arasında anlamlı fark çıkmıştır. 30-39 yaş aralığındaki yöneticiler diğer yaş aralığındaki yöneticilere oranla daha yüksek görüş belirtmiştirler. Mesleki kıdem değişkenine göre MEBBİS'in katkılarına yönelik yönetici görüşleri arasında anlamlı bir fark çıkmamıştır.Bilgisayar kullanma sıklığı ve internete girme sıklığı değişkenlerine göre MEBBİS'in katkılarına yönelik yönetici görüşleri arasında her üç boyutta da anlamlı bir fark çıkmıştır. Bilgisayar kullanma ve internete girme sıklığı arttıkça yöneticilerin MEBBİS'in katkılarına yönelik inancıda artmaktadır.Sonuç olarak; yöneticilerin MEBBİS'in Türk Eğitim Sistemine katkılarına yönelik algıları yüksektir. Bununla birlikte, özellikle yaş, bilgisayar kullanma sıklığı ve internete girme sıklığına göre yönetici algıları anlamlı bir şekilde farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the contributions of MEBBİS , used by MEB as the education management information system in our country, to our education system.Widely used modules in MEBBİS like `E-OKUL?, `OGES? and `İLSİS? was covered in this research. In this research, scale items were built to identify the contributions of each module. The first part of the scale prepared in this direction consists of personal information that belongs to managers; the second part consists of 17 items of the contributions of the `e-okul? module; the third part consists of 7 items of the contributions of the `oks? module; the fourth part consists of 16 items of the contributions of the `ilsis? module. According to the perceptions of managers the options of the the scale items trying to determine the contributions of `E-OKUL?, `OGES? and `İLSİS? modules are quinary likert type scales.The universe of the research in which descriptive model was used consists of school principals working in the central districts of the province of Mersin In the research all the universe was reached.The perceptions of the principals on the three different modules are divided into two group as ` I totally agree? and `I agree?. Thus, the principals highly agreed on all of the scale items for the contributions of MEBBİS. According to the variables of gender significant difference came out among the perceptions of the contributions of the `oks? module.According to the variables of age, significant difference came out among the perceptions of the contributions of `e-okul? and `ilsis? modules. According to professional experience variable significant difference didn?t come out among the manager perceptions of the Mebbis. According to the frequency in using the computer and the internet variables, significant difference in all three dimensions came out among the principal perceptions of the contributions of MEBBİS.As a result, the principal perceptions of the contributions of Mebbis to the Turkish Education System are high. However, principal perceptions vary in a meaningful way according to age, frequency of using the computer and the internet.