Dağcılar ve sedenterlerde öz bilinç ile depresyon, anksiyete ve stres ilişkisi
Dağcılar ve sedenterlerde öz bilinç ile depresyon, anksiyete ve stres ilişkisi
- Tez No: 253409
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz Bilinç, Depresyon, Anksiyete, Stres Dağcılar Ve Sedenterler
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Depresyon, anksiyete ve stres kavramları bireylerin hayatında her daim var olmuşlardır, fakat oluşum sebepleri kişiden kişiye farklılık göstermiştir. Depresyon, anksiyete ve strese neden olduğu düşünülen bir diğer faktörde öz bilinç kavramıdır. Öz bilinç kavramının 5 alt boyutu vardır ve bunlardan kendini düşünme, stil bilinçliliği ile sosyal anksiyete depresyon, anksiyete ve stres ile pozitif yönde, içsel öz farkındalık ile görünüm bilinçliliği ise negatif yönde ilişkilidir. Daha önceden yapılan birçok araştırmada spor yapan ve yapmayan bireylerde, farklı yaş gruplarında ve her iki cinsiyette de farklı seviyelerde depresyon, anksiyete ve stres görülmüştür.Bu çalışmanın temel amacı depresyon, anksiyete ve stresin öz bilinçle ilişkisinin nasıl olduğunu görmek, dağcılar ve sedenter katılımcılar arasında depresyon, anksiyete, stres ve öz bilinç alt boyutlarının farklılıklarını bulmak, cinsiyet ve yaşa göre depresyon, anksiyete, stres ile öz bilinç seviyelerini belirlemek olmuştur.Araştırmanın örneklemini 2007?2008 yılları arasında dağcılık federasyonunun düzenlediği Türkiye Spor Tırmanışı yarışmacıları, Kütahya ilinde yapılan Spor Tırmanışı Balkan Şampiyonası, DPÜDAK kulübü dağcıları, Türkiye dağcılık Federasyonundan Lisanslı olan,2007?2008 yılları arasında Dumlupınar Üniversitesinde öğrenci olan sedenterler oluşturmaktadır.Araştırmaya 600 katılımcı alınmıştır. Araştırmada ver toplama aracı olarak Öz bilince dayalı veriler Öz bilinç ölçeği, depresyon, anksiyete ve strese ilişkin veriler ise depresyon anksiyete stres ölçeği(daso)ile elde edilmiştir. Ayıca katılımcıların yaş, cinsiyet gibi demografik bilgileri elde etmek için Kişisel bilgi formu kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulguların tümünün hipotezlerde bulunan varsayımları desteklediği görülmüştür. Hipotezlerde beklendiği gibi kendini düşünme, stil bilinçliliği ve sosyal anksiyete depresyon, anksiyete ve stresle pozitif yönde, içsel öz farkındalık ve görünüm bilinçliliği ile negatif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Dağcılarda sedenter katılımcılara göre depresyon, anksiyete ve stres düzeyi daha fazla olup, depresyon, anksiyete, stres ve öz bilinç alt boyutlarının cinsiyet açısından farklılık bulunmadığı yaş açısından ise 22?26 yaş grubunda 17?21 yaş grubuna göre depresyon, anksiyete, stres ve öz bilincin alt boyutu olan sosyal anksiyete düzeylerinde fazlalık bulunmuştur. Bulgular hipotez ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Depression, anxiety and stress conceptions have been always existing in human life but the reasons of existing changes person to person. The other reason which causes depression, anxiety and stress is self conscious. Self conscious has five sub-dimensions and from these; thinking himself, style mindedness are related in positive way with anxiety and stress, inner self conscious and sight consciousness are related in negative way with anxiety and stres.İn many research veri before, depression, anxiety and stress are seen at different levels in people who make sports and not make sports and in both sexuality and different age groups.This studies main aim is to see the relationship between depression, anxiety, stress and self consciousness, to find the depression, anxiety, stress?s sub dimesion differences between mountaineers and sedentary participatories and to confirm the self conscious, depression, anxiety and stress levels according to sexuality and age.The research sampling is constituted from the sedentery students who attended the Turkey Sport Climbing in 2007?2008 and the participants of The Balkans championship which took place in Kütahya, the members of DPÜDAK, the pupil who have the licens from Turkey Mountain Federation and the sedentery students from Dumlupınar university in 2007?2008.The research is completed with 600 participants. For veri collection of consciousness we used self conscious scale, and the veri for depression, anxiety and stress are handled with depression, anxiety and stress scale(daso). For the information of age and sexuality it is used the personal information form.It is seen that the inventions finded out in the research are supported by the assumptions in the hypothesis. As it is supposed in hypothesis, thinking himself, style mindedness are related in positive way with anxiety and stress, inner self conscious and sight consciousness are related in negative way with anxiety and stress. Compared to sedentary participants, climbers have more high level of depression, anxiety and stress, moreover they have no sexuality difference in sub dimensions of self conciousness, according to age; the depression, anxiety and stress are more seen in 22?26 age than 17?21 age. The inventions are discussed in the light of hypothesis.Keywords Self consciousness, Depression, Anxiety, Stres, Mountaineers and Sedenteries