İbn Sînâ'nın el-Muhtasaru'l-Evsat fi'l-Mantık adlı risalesi üzerine bir inceleme
A study on Ibn Sina's el-Muhtasaru'l-Ewsat fi'l-Mantıq treatise
  1. Tez No: 253427
  2. Yazar: HARUN TAKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇAPAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Sînâ, İslam felsefesi, mantık, kıyas, burhan, Ibn Sina, Islamic philosophy, logic, syllogism, demonstration
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
Bu tez, İbn Sînâ'nın el-Muhtasaru'l-Evsat fi'l-Mantık adlı eserini ele almakta ve bu yazma eserin tahkik ve incelemesini yapmaktadır. Bu tezin öncelikli amacı söz konusu eserin farklı yazma nüshalarının karşılaştırılması ve tahkikli neşrinin yapılmasıdır. Çalışmada yer verilen değerlendirmeler aşağıdaki konular açısından ele alınmaktadır.Eserin klasik kaynaklar açısından İbn Sînâ'ya aidiyetinin tartışıldığı bölümde eserin kaynaklarda yer aldığı şekliyle filozofa aidiyetiyle alakalı aksi yönde herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır. Böylelikle eserin filozofa ait olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Eserin kavram ve içerik bakımından İbn Sînâ'ya aidiyetinin tartışıldığı bölümde, filozofun diğer eserleriyle yapılan karşılaştırmalarda kavramların ve ele alınan konuların benzerliğine vurgu yapılarak eserin içerik bakımından filozofa ait olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Bunların yanı sıra eserde yer alan kavramlar filozofun son dönem eserleriyle de karşılaştırılarak, tahkiki yapılan eserin söz konusu diğer eserler bakımından yeri ve öneminin tespiti yapılmaya çalışılmıştır. Buna göre incelenen eserin kavram ve içerik bakımından filozofun ilk dönem eserleri arasında yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with a work Ibn Sina called el-Muhtasara?l-Ewsat fi?l-Mantıq. Also this manuscript which related with logic is edited and studied. The primary goal of this thesis is to compare different manuscripts with each other and a critical edition. In the evaluation section following issues are discussed.In the second section it is argued that there is no doubt that this manuscript belongs to Ibn Sina or wasn?t. Consequently this work is certainly belongs to Ibn Sina. There is no insistent knowledge in classical sources. Thus the work is belongs to Ibn Sina.In the third section which is argued that in terms of concept and consist. In this section concludes that this manuscript is belongs to Ibn Sina because of those concepts and matters. Also this manuscript has similarities with the other works of philosophers.Additionally the concepts of the work are compared with the author?s latest works. The treatise is also studying in terms of place and importance among the philosopher?s other works. Consequently the treatise is written in the first period of philosopher?s works in terms of concept and consists.