Okul öncesi eğitimde doğaçlama
Improvisation at pre-school education
  1. Tez No: 253448
  2. Yazar: LEYLA KARAÖMERLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHANGİR NOVRUZOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sahne ve Görüntü Sanatları, Education and Training, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Doğaçlama, drama, yaratıcılık, doğaçlama türleri, Improvisation, drama, creativity, kinds of improvisation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Eğitimde doğaçlama çalışmalarını kullanmak çocuğun değerlendirmeye, yaratmaya ve çözümlemeye yönelik soru sorma becerilerine sahip olma şansını artırmaktadır. Ayrıca bu çalışmalarla çocuğa insancıl düşünme, hissetme, kendini ve çevresini tanıma yetisi kazandırılmaktadır.Çocukların, yaşam tecrübelerinin kazandırılması için drama yöntemleriyle yaratıcılık sınırları araştırılır. Doğaçlama bu yöntemlerden biridir. Problem çözme becerileri geliştirilerek çözüme ulaşmaları sağlanmaya çalışılır. Böylelikle çocuğun yaratıcı yeteneğini kullanarak, kendini tanıması, kendine olan güvenini kazanması ve gereksinmelerini daha etkili olarak doyurabilmesi sağlanır.Doğaçlama çalışmaları, salt çocuğun fiziksel problemlerini değil, insan ilişkilerinde karşılaşacakları sosyal problemleri de çözebilme konusunda onlara deneyim kazandıracaktır. Ayrıca bu etkinliklerle, çocukların yaratıcılık kapasitelerinin ölçümü ve değerlendirmesi yapılabilmektedir. Yaratıcılığın gelişmesi içinse, yaratıcılığı engelleyen nedenlerin saptanması gerekmektedir. Çünkü amaç; sonuç elde etmek olduğu için, yaratıcılığı engelleyen nedenleri saptamak ve nedenlerini irdelemek gerekmektedir.Doğaçlama türleri olarak; beden doğaçlamaları, pandomimle doğaçlama, konu doğaçlamaları ve olay-öykü doğaçlamaları kullanılmaktadır. Bunlar çocuğun yaratıcılığının gelişmesini sağlamaya yöneliktir ve bu çalışmaların tek amacı, çocuğun kendini en rahat biçimde ifade etmesini sağlamaktır.Okul Öncesi Eğitimde uygulanacak doğaçlama çalışmaları çocuğun bağımsız düşünme yetisinin gelişmesine, sosyal ve psikolojik duyarlılığının artmasına, yaratıcılık ve estetik gelişiminin sağlanmasına, hata yapma korkusundan arınarak yeni olumlu davranışlar geliştirmesine, kendine olan etmede güvenini kazanmasına, ihtiyaç duyduğu bilgilere ulaşmasına ve onu kullanmaya istekli duruma gelmesine yardımcı olur.Çocuklarla yapılacak olan doğaçlama çalışmaları; onların birbirlerini tanımalarına, güven duymalarına, iletişim kurabilmelerine, içinde bulundukları çevre ile uyum problemi yaşayan çocukların ise problem yaşadıkları noktaların belirlenmesine ve bunları oyunlaştırarak yaşatmaya bu yolla uyum sağlamalarına yardımcı olacaktır. Çünkü kişiler arası etkileşimde en önemli eylem, göstererek ve yaparak öğrenmedir. Yaşamla oyun arasındaki benzerlikler toplumsal davranışların öğrenilmesini sağlar. Çocukluk döneminde doğaçlama çalışmalarıyla kazandırılabilecek bu özellikler; toplumun gelişmesindeki en önemli etkenlerden birisidir.
Özet (Çeviri)
Using improvisation studies at education raises the chance that the child has the skill to evaluate, creat, and to analyze. Furthermore; the skill to think and to feel humane, to know herself and her environment is achieved to the child.To make life experiments earn, creativity limit is searched by drama techniques. Improvision is one of these techniques. By developing solving problem skills, it is being tried to reach the solution. And so by using child?s creative skill, it is provided to know herself, to earn self-confident and to fulfill what she needs more effectively.Improvision studies not only for child?s phsical problems, it will maket he children earn experiments to solve their problems when they will encounter with social problems. Also in these activities, measuring children?s creativity capacity, and evaluation can be done. To improve creativity. It is needed to determine, reasons hindering creativity. Because the aim is to get the result, it must be done to determine hindering creativity and considering them.As kinds of improvisation, body improvisation, improvisation by pantomim, topic improvisations, case-narrative improvisations are being used. They are to make child?s creativity better and and the only aim to make these studies is to provide the child can tell about herself better.Improvisation studies beinf applied at education before school help the child to make her skill to think independently, to ascend sensibility of social and psychological, to improve her creativity and aesthetics, to earn her self-confidence by saving her fear to make a mistake, to reach the information he needs, make her willingness to use them.The improvisation studies making with children will help to know themselves, to trust eachother, to make communication, to determine the points making child inadaptable to the environment they live and making them like plays and by this way make them adaptable. Because the most important action between persons is to teach by showing and doing it. Similarities between the life and the play maket to be learnt social behaviours. These characteristics are being earnt by improvisation studies during childhood are one of the most important factors in development of the community.Doğaçlama, drama, yaratıcılık, doğaçlama türleri