Geri Dön

Stratejik planlama sürecinde örgütsel öğrenmenin rolü: Bir devlet üniversitesi örneği

Role of organizational learning in strategic planning process: The case of a public university

  1. Tez No: 253529
  2. Yazar: TUBA YİYİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SITKI ÇORBACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115

Özet

Komuta-kontrol odaklı örgütlenme türünün önemli bir örneğini oluşturan bürokratik örgütlenme anlayışı, hiyerarşik, katı, aşırı kuralcı ve mekanik işleyişi ile yöneticilerin inisiyatif kullanmalarını engellemekte; hızla değişen çevresel şartlara uyum sağlama konusunda önemli güçlüklerle karşılaşılmasına neden olabilmektedir. Dünyamız, geçtiğimiz yüzyılda ortaya çıkan ve özellikle 70'li yıllardan bu yana etkisini fazlasıyla hissettiren hızlı bir değişim ve küreselleşme süreci içerisindedir. Teknoloji ve haberleşme başta olmak üzere birçok alanda söz konusu olan değişim; kürselleşmenin de etkisiyle, belirsizliğin hâkim olduğu örgüt çevreleri, yeni değerler ve yeni kavramlar ortaya çıkarmıştır. Söz konusu yeni yaklaşımlardan birisi de kamu bürokrasilerini belirli bir vizyon, amaç ve hedef çerçevesinde hizmet odaklı örgütler haline getirmeye odaklanan yeni kamu işletmeciliği anlayışı bağlamında gelişen kamu sektörü stratejik planlama çalışmalarıdır. Bürokratik örgütlenme ve yönetim anlayışının emir-komuta odaklı, sorgulamaya ve değişime dirençli yapısı, öğrenme karşıtı bir örgüt kültürü ve zihinsel model oluşturabilmekte; bu durum ise stratejik planların hazırlanması ve uygulanması aşamalarında geçerli ve zamanlı enformasyona dayalı, problem odaklı, etkili kararların alınmasını engelleyebilmektedir.Bu çalışmanın problemi, devlet üniversitelerinin sahip olduğu örgüt kültürü ve zihinsel modeller stratejik planın hazırlanma safhasında stratejik planın niteliğini nasıl etkilediğini araştırmaktadır. Araştırma amaçsal örneklem aracılığıyla seçilen keşfedici örnek olay çalışmasıdır. Çalışmaya ilişkin veriler bir devlet üniversitesinde, tabakalı örneklem yöntemi kullanılarak oluşturulan gözlem üniteleriyle yapılan 32 yarı yapılandırılmış mülakat sonucunda elde edilmiştir.Araştırma, stratejik planlama ile örgütsel öğrenme arasındaki ilişkiyi incelemekte, stratejik planların yapılması sürecini inceleyerek, planların yapılma (hazırlanma) sürecinde zihinsel modellerin etkisini keşfetmeyi ve üniversitelerde stratejik planlanın hazırlanma sürecinin başarısını arttırıcı önerilerde bulunmayı amaçlamaktadır.

Özet (Çeviri)

Bureaucratic organizations, an important type of control-command oriented organizational design with its hierarchical, rigid, formal and mechanical process, inhibit managers to use initiative as well as facing difficulties in rapidly changing environments. The world has been going through a rapid change and globalization process especially since 1970?s. Influenced by changes in technology and communication along with other developments, uncertain organizational environments have created new values, concepts, and approaches. One of the new approaches is public sector strategic planning in context of new public management. The command and control oriented bureaucratic organizational structure with its anti-learning organizational culture and associated shared mental models inhibit effective and problem focused decisions in preparing and implementing strategic plans.The research problem of this study is how organizational culture and associated shared mental models of state universities affect the preparation of strategic planning process and the plan itself. The research is an exploratory case study employing purposive sampling and stratified sampling for selecting the university and the departments for the interviews respectively. 32 semi-structured interviews along with the strategic plans of academic departments are main data sources.While analyzing the relationship between strategic planning and organizational learning in a public university, the research explores the effects of shared mental models and makes recommendations for improving the strategic planning process.

Benzer Tezler

  1. Exploring opinions of corporate instructional designers on their professional development and training needs

    Kurumsal öğretim tasarımcılarının mesleki gelişim ve eğitim ihtiyaçları konusundaki görüşlerinin araştırılması

    NAZLI GÖKALP

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2025

    Eğitim ve ÖğretimOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı

    DR. ELİF ÖZTÜRK

  2. Stratejik yönetime dayalı okul gelişim endeksinin oluşturulması: Bir karma yöntem araştırması

    Development of a strategic management-based school development ındex: A mixed method research

    HİLAL GÜRKAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ALİ ÖZDEMİR

  3. Etkili okullarda öğrenme kültürü: Bir durum çalışması

    Culture of learning in effective schools: A case study

    EMRE SÖNMEZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FERUDUN SEZGİN

  4. Yerel yönetimlerde stratejik planlama sürecinde karşılaşılan yönetsel ve kültürel sorunlar: Bursa İli örneği

    The managemental and cultural problems that are faced during strategic planning process in local governments: The case of Bursa Province

    AHMET KURT

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Kamu YönetimiUludağ Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İSMAİL EFİL

  5. Türkiye'de kentsel koruma alanlarının planlanmasına yönelik bir sistem önerisi

    A proposal of system for the planning of urban conservation areas in Turkey

    CEYHAN YÜCEL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik Üniversitesi

    Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NURAN ZEREN GÜLERSOY