Okullarda din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde diğer dinlerin öğretimi
Teaching religions other than Islam education of religion and ethics course in the schools
- Tez No: 253683
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KAYMAKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Kültürü Öğretim Programı, Diğer Dinler, Çoğulculuk, Education of Religion and Ethics Program, Other Religions, Pluralism
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
1982 yılında hazırlanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programı 2005 yılına kadar çok bir değişikliğe uğramamıştır. Değişen eğitim anlayışlarına bağlı olarak 2005`te ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programı, 2006'da da ilköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programı yeniden hazırlanmıştır. Hazırlanan yeni DKAB ortaöğretim programı; esnekliği, öğrenen merkezli olması, kazanım ve etkinlikleriyle eski programdan farklılık arz etmektedir.Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, okullarda zorunlu olarak okutulmaya başlanmasından itibaren dersin amaçları doğrultusunda öğretim programında diğer dinlere de yer verilmiştir.Bu çalışmanın amacı, yeni programda diğer dinlere ne kadar yer verildiğini tespit etmek ve öğrencilerin İslam dışı dinlere ve bu din mensuplarına bakış açısının nasıl olduğunu belirlemektir.Bu çalışmada ortaöğretim 12.sınıf öğrencilerine anket yapılmıştır. Anket sonuçları alındıktan sonra, elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Analiz uygulamalarında her sorunun frekansı ve yüzdesi ele alınmış, gerekli görülen soruların yaş ve cinsiyete göre karşılaştırılması yapılmıştır.Elde edilen verilere göre şu sonuçlara ulaşılmıştır: Öğrenciler din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde diğer dinlere ilgi duymakta ve bunlar hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler. Öğrenciler diğer dinleri öğrenmenin kendilerini daha hoşgörülü yaptığına inanmakta ve farklı din mensubu biriyle arkadaşlık yapma konusunda çekimser davranmayıp onlarla yakın arkadaş ilişkileri kurmak istemektedirler. Öğrenciler, Hrıstiyanlık ve Yahudilik hakkındaki bilgilerini yeterli bulurken Uzak Doğu dinleri hakkındaki bilgilerini yeterli bulmamaktadır. Öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde, dinlerin daha çok inanç sistemlerini öğrenmek istemektedirler. Öğrenciler `küreselleşen bir dünyada dinlerarası ilişkilerin, diyalog faaliyetleriyle artması gerektiğini ve dinlerin dünya genelindeki sorunlara ortak çözüm önerileri sunması gerekir' görüşünü desteklediklerini belirtmişlerdir. Araştırma sonuçlarının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programını değerlendirme açısından fayda sağlayacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
There have not been many changes in the program of Education of Religion and Ethics (ERE) course since the introduction of it in 1982. As a result of changes in education philosophy over the time, first in secondary school level in 2005 and then in elementary school level in 2006, the course contents were revised and redesigned. This new secondary level ERE program differs from the previous program mainly because of its flexibilty, activities and being student-oriented.ERE course content have covered other religions beside Islam in line with the course targets since 1982, the first time ERE course was mandated as a required course in the schools.The aim of this study is to determine the level of coverage for other religions in the new program and the perception of students for other religons and their followers.In this study, survey technique is used and surveys are conducted on 12th level students. Then, survey results were analyzed in the computer by using SPSS statistical package. In the analysis, frequency and percentage distributions were calculated for each question, and responses were comapred for certain questions with respect to age and gender.According to survey results, the following conclusions are drawn: Students are interested in other religions and would like to more information on these religions to be given in the ERE course. Students believe that exposure to other religions makes them more tolerant, and they are not reluctant when it comes to get acquintance with the member of other religions and they are eager to establish close friendship with them. Students think that they are not given enough information on Far East religions while they think that they have adequate information on Christianity and Judaism. Students want to learn more about the belief systems of the religions in the context of the ERE course. Students support the view that all religions should come up with joint solutions to the world wide problems and should improve the interfaith dialoge in the age of globalization. It is hoped that the findings of this study can benefit the ERE course instructors and developers by providing a tool for evaluation of the course effectiveness.