Topluluk Hukukunda ihlal davaları
Enforcement actions in Community Law
- Tez No: 253735
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Topluluk, Topluluk Hukuku, ATAD, Mahkeme, İhlal Davaları, Üye Devletler, Community, Community Law, ECJ, Court, Enforcement Actions, Member States
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmamızın konusunu ?Topluluk Hukukunda İhlal Davaları? oluşturmaktadır. Avrupa Toplulukları ekonomik bütünleşmenin yanında siyasi bütünleşmenin de sağlanmasını amaçlamaktadır. Siyasi bütünleşmenin gerçekleşmesi ise Topluluk hukukunun doğru ve yeknesak şekilde uygulanması ile mümkündür. Topluluğa üye devletlerin Topluluk hukukuna uygun hareket etmeleri için Topluluk Antlaşmalarında üye devletlere birçok yükümlülükler getirilmiştir. Komisyon'un görevi, üye devletlerin Topluluk hukukundan doğan yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini denetlemektedir. Üye devletlerin Topluluk hukukundan doğan yükümlülüklerini ihlal etmeleri halinde Komisyon tarafından üye devletlere karşı ATA m. 226-228 arasında düzenlenen ihlal davaları açılmaktadır.Topluluk hukuku üye devletler açısından bağlayıcı olup, üye devletler egemenlik hakkının bir kısmını Topluluk yararına devrederek Topluluk hukukunun ve Topluluk organlarının uluslarüstü yetkisini kabul etmiştir. Bu yüzden Topluluk organlarının üye devletleri denetlemesi çok daha etkili olmaktadır ve ATAD tarafından verilen kararlar da üye devletler için bağlayıcı nitelik taşımaktadır. Anılan nedenlerle Topluluk hukukunun ihlali halinde açılan ihlal davaları uluslararası hukuktaki yargılamalardan çok daha etkili olup üye devletler açısından yaptırım gücü çok daha fazla olmaktadır. Topluluk hukuku uluslarüstü nitelikte olduğundan Topluluk hukukunun ihlali halinde açılan ihlal davaları da uluslararası hukukta kendine özgü bir yapı sergilemektedir.Çalışmamızda ihlal davaları ayrıntılı olarak anlatılacaktır; ihlal davasının kapsamı, unsurları ve çeşitlerine yer verilecektir. Davanın aşamaları ve üye devletlerin ATAD önünde yaptığı savunmalar incelenecektir. Yine ATAD'ın ihlal davası sonunda verdiği karar, kararın niteliği ve üye devletlerce yerine getirilmemesinin sonuçları anlatılacaktır. Son olarak da ihlal davasında bireylerin rolü ve ihlal davasının önkarar usulü ile ilişkisi üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is ?Enforcement Actions in Community Law?. The European Communities? aim is to achieve political integration together with economic integration. To achieve political integration, Community Law should be applied correctly and uniformly. Obligations arising from the Community Treaty are brought for Member States to act appropriately under Community Law. The Commission?s function is to control whether the Member States fulfill their obligations under the Treaty or not. If Member States fail to fulfill their obligations under the Treaty, the Commission brings the action against Member States under EC Articles 226-228.Community Law is binding for Member States as the Member States have given some of their sovereignty for the benefit of the Community, and have accepted supremacy competence of the Community Law and Institutions. For this reason, the Community institutions? control is more effective and the decisions of the ECJ are binding for the Member States. Therefore, enforcement actions against Member States are more effective and the sanctions of the Court decisions are more powerful than judgements in international law. Because of the supremacy of Community law, the enforcement actions against Member States have a distinctive character in international law.In our study, enforcement actions against Member States have been explained in detail; the scope, elements and kinds of enforcement actions have also been examined. Also the decision of the Court, the quality and the consequences of not complying with the decision has been explained. Lastly, the role of individuals for enforcement action and the relationship between enforcement actions and preliminary rulings have been analyzed.