Kamu sektöründe uygulanmakta olan orta vadeli harcama sisteminin ulusal ve uluslararası açıdan incelenmesi
Analysis of medium term expenditure framework applied in public sector in a national and international context
- Tez No: 253747
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİME ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Orta Vadeli Harcama Sistemi, Orta Vadeli Program, Orta Vadeli Mali Plan, Medium Term Expenditure Framework, Medium Term Programme, Medium Term Financial Programme
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmada Orta Vadeli Harcama Sisteminin ülkeler tarafından neden uygulanmak istendiği ve sistemin Türkiye açısından kamu giderlerini kontrol altına alabilme noktasında ki kabiliyeti incelemeye tabi tutulmuştur. Çalışmada ağırlıklı olarak uluslararası kuruluşların ortaya koyduğu kitaplar, araştırma raporları ve anketlerden istifade edilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde Orta Vadeli Harcama Sisteminin tanımı ve uygulama aşamalarına yer verilerek teorik bir çerçevenin oluşturulması hedeflenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Orta Vadeli Harcama Sisteminin uygulanışına ilişkin ülke örneklerine yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise sistemin Türkiye özelinde incelenmesi gerçekleştirilmiştir.Araştırma sonucunda ülkelerin Orta Vadeli Harcama Sistemini uygulamak istemelerindeki temel nedenlerin bütçe performansının iyileştirilmesi, hükümet öncelikleri ile hazırlanan bütçeler arasındaki bağlantının kuvvetlendirilmesi ve kamu hizmet sunumunun kalitesinin arttırılması hususlarının olduğu tespit edilmiştir.Bu bağlamda sistemin incelemeye alınan ülkeler arasında kamu giderinin kontrolü anlamında en iyi olarak Avustralya'da uygulandığı görülmüştür. Türkiye'de uygulanmakta olan Orta Vadeli Harcama Sistemi, kamu giderlerinin kontrolü anlamında ekonomik daralmanın yaşandığı 2009 yılı hariç tutulduğunda 2006 yılından itibaren bir iyileşme sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the reasons of the countries that want to apply Medium Term Expenditure Framework (MTEF) and the ability of the framework for controlling the public expenditure in Turkey has been analysed. During the study as general, books and research reports that are published and surveys that are realized by international institutions had been used.In the first chapter of the thesis development of a theoretical framework has been targeted by giving definition and implementation phases of MTEF. In the second chapter of the study, country cases for the implementation of MTEF have been presented. In the third chapter of the study, system had been examined on Turkey basis.At the end of the research the basic reasons of the countries that want to apply MTEF has been determined as improving budget performance, strengthening the connection between government priorities and prepared budgets and improving the quality of public service delivery.The best implementation of system within the context of public expenditure control has been realized in Australia among the analysed countries. The system that is implemented in Turkey has provided a recovery in the context of controlling public expenditure except the year 2009 since 2006.