Sigortacılıkta hasar karşılığı hesaplama yöntemleri ve aktüeryal zincirleme merdiven metodu Türkiye uygulaması
Calculation methods of damage provisions in insurance and actuarial method chaining Turkey application steps
- Tez No: 253827
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÜL BÖLÜKBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Sigorta, Risk, Hasar Karşılığı, IBNR, Chain Ladder, Teknik Karşılıklar, Hesaplama Yöntemleri
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sigortacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Sigorta şirketin amacı, teminat verdiği riskler için toplanan primler ile hasar taleplerini karşılamak ve kalan tutardan üretim maliyetlerini düşerek uygun bir kar oranı yakalamaktır.Teknik karşılıklar sigorta şirketlerinin finansal tablolarındaki en önemli kalemdir. Teknik karşılıklarını yeterli olarak ayırmayan sigorta şirketleri ileride gerçekleşen riskler sonucu sigortalıya karşı yükümlülüklerini karşılayamama, sermayeyi kaybetme ve iflas ile karşılaşabilirler.Hasar karşılıklarının sigorta branşları da dikkate alınarak olabildiğince doğru tahmin edilmesi gerekir. Bunun iyi bir tahmini, faaliyet karının doğru tespiti, prim düzeyinin doğru belirlenmesi ve uygun işletme kararlarının alınması açısından önem taşımaktadır.Sigortacılık literatüründe hasar karşılığı hesaplama yöntemlerinden zincirleme merdiven metodu( chain lader) detaylı olarak incelenmiş, istatistikî bilgilerin yetersiz olması ve uzman olmayan kişiler tarafından hesaplanması halinde çarpık sonuçlar verebileceği görülmüştür. Bu çalışmada Türk Sigortacılık Mevzuatındaki hasar karşılıkları hesaplama yöntemleri araştırılmış, Chain Ladder yönteminin Türkiye uygulaması ( Aktüryal Zincirleme Merdiven Metodu) incelenmiş, metodun temel varsayımları ve sonuçları yorumlanarak örnek çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the insurance companies is to compansate the losses with the premiums that they collect in against the covers that they give and to get a good profit ratio with the excess after the deduction of the production cost.Technical reserves are the main headline on the financial tables of insurance companies. Insurance companies that have insufficient reserves will be affected by not imposing their responsibilities in against their insureds and losing their capital and go bankruptcy.Claim reserves will have to be estimated as much as correctly taking cosnideration of the insurance branches. A well estimation is important for the evauating the operational profit, level of the premium and taking suitable company?s decisions.According to insurance literature, as a one of the calculation of the claim reserves, chain ladder method is analyse in details and reached to the conclusion that if there is insufficient data and calculation done by non specialists there can be bug results of this method. In this study, the reserves calculation method for claims are searched in Turkish Insurance Literature. The Turkish Application Of Chain Ladder Method is analysed and a specific study is done by commenting on the basic assumptions and results of the method.Key words : Insurance, Risk, Claim Reserves, IBNR, Chail Ladder, Technical Reserves, Calculation Methods.