Kadın sığınma evi'nde yaşayan şiddet görmüş kadınlar ile eşiyle birlikte yaşayan şiddet görmüş kadınlar arasındaki psikolojik dayanıklılık ve bağlanma durumlarının karşılaştırılması
Comparison of psychological resilience and attachment styles of the women exposed to violence who live in women's shelters and live with their husbands
  1. Tez No: 254018
  2. Yazar: DUYGU GÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. NERMİN ÇELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, dayanıklılık, bağlanma
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmada, kadın sığınma evinde yaşayan şiddet görmüş kadınlar ile eşiyle birlikte yaşayan şiddet görmüş kadınların bağlanma stilleri ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile bu davranış özelliklerinin karşılaştırılması incelenmiştir. Ayrıca örneklem grubunun demografik özellikleri, yaşadığı şiddetin süresi, şiddete karşı verilen tepkiler, eşin şiddet uygulama nedenleri, birlikteliğinden önce ailesinde şiddete maruz kalışı, evi terk etme zamanları tespit edilip dayanıklılık düzeyleri ve bağlanma stilleri arasında ilişki olup olmadığı incelenmiştir.Araştırmanın örneklem grubunu, Anadolu Yakasında ikamet eden, eşiyle birlikte yaşayan şiddet görmüş 30, kadın sığınma evinde yaşayan şiddet görmüş 30 kadın oluşturmuştur.Katılımcıların dayanıklılık ve bağlanma durumlarının belirlenmesi için Kendini Toparlama Gücü Ölçeği ve İlişki Ölçekleri Anketi uygulanmıştır. Katılımcılara bireyi tanıma çizelgesi başta olmak üzere, Kendini Toparlama Gücü Ölçeği ve İlişki Ölçekleri Anketi sırasıyla verilmiştir.Kadın sığınma evinde yaşayan katılımcıların dayanıklılık toplam puan ortalamaları, eşiyle birlikte yaşayan katılımcıların puan ortalamalarından istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı yüksek olduğu saptanmıştır. Kadın sığınma evinde yaşayan katılımcıların güvenli bağlanma stili puan ortalamalarının da, eşiyle birlikte yaşayan katılımcıların puan ortalamalarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Katılımcıların şiddete karşı verdikleri tepkilerin dayanıklılık düzeyleri ve bağlanma stilleri arasındaki farklar doğrultusunda değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. Şiddete karşı verilen tepkilere göre, kadın sığınma evinde yaşayan şiddet görmüş katılımcıların dayanıklılık puanları ve güvenli bağlanma puanlarının diğer katılımcı gruba göre ileri düzeyde anlamlı olduğu saptanmıştır. Eşiyle birlikte yaşayan şiddet görmüş katılımcıların eğitim düzeylerinin oranları, çalışma durumlarının oranları ve kendilerine ait gelir durumlarının oranları, kadın sığınma evinde yaşayan şiddet görmüş katılımcılardan anlamlı şekilde yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmamızda, eşin şiddet uygulama nedenlerine bakıldığında ise ekonomik sıkıtının ilk sırada yer aldığı saptanmıştır. Kadınların yaşadıkları şiddet sıklaştığı zaman ve ciddi bedensel hasarlar aldıktan sonra kadın sığınma evlerine başvurdukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been planned to put forward the attachment styles and resilience levels of women who were the subjects of violence that live in shelters and women who were the subjects of violence that live with their spouses, and the comparison among them of these behavior aspects were examined. It was also tried to find out the relationship between the variables (i.e demographic factors, duration of the violence they faced, reactions against violence, reasons for the violence by the spouse, whether she faced violence in her own family before marriage, the time of leaving the house) and attachment styles and also level of resilienceThe sample group of the research was formed of 30 women who faced violence and lived with their spouses, and 30 women who faced violence and lived at a women?s shelter house.In order to determine the resilience and attachment situations of the participants, Recovery Scale Survey and Relationship Scales Questionnaire were applied. First of all, the chart of recognizing the individual, then Recovery Strength Scale and Relationship Scale Survey were given to the participants, respectively.It was detected that total resilience point averages of women who live in shelters were statistically substantially and significantly higher than those who live with their spouses. It was detected that safe attachment style point averages of women who live in shelters were also statistically and significantly higher than those who live with their spouses. It was determined that reactions of participants against violence showed difference according to differences between their resilience levels and attachment styles. In view of the reactions against violence, it was detected that resilience points and safe attachment points of participants who faced violence and who live in shelters substantially and significantly higher than the other participant group. It was seen that the rates of education levels, employment statuses and the incomes of the participants who faced violence and who live with their spouses were significantly higher than those who live in shelters. İt was also found that economic troubles of spouse have the higher frequency among the other causal factors of violence It was determined that the women preferred to live in shelter houses experienced violence more frequently and they had severe bodily damages.Key phrases: Violence against women, resilience, attachment