Kelamî açıdan sosyal Darwinizm
Social Darwinism in terms of theology
  1. Tez No: 254377
  2. Yazar: MEVLANA TAŞKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İnkâr, İman, Freudizm, Pozitivizm, Darwinizm Bilimsel Materyalizm, Yaratılış, Sosyal Darwinizm, İslam, Denial, Faith, Freudizm, Positivism, Darwinism, Scientific Materialism Creation, Social Darwinism, Islam
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Evrim teorisi 19. ve 20. yüzyılda etkili olan inkârcı akımlardandır. Evrim teorisinin etkisiyle bilimsel materyalizm, Freudizm, Pozitivizm gibi akımlar ortaya çıkmıştır. Evrim teorisi, canlı hayatının ve insanın aşama aşama tesadüfen varolduğunu iddia ediyor. Kur'an'da canlı hayatının ve insanın Allah tarafından yaratıldığı ifade edilmektedir. Evrim teorisinin sosyal hayata uygulanışı olan Sosyal Darwinizm, temelde hayatın bir mücadele olduğu ancak güçlü olanın hayatta kalacağı düşüncesine dayanır. Sosyal Darwinizm, tıp alanında, ahlakın temelini güce dayandırmada, modern toplumların ileri diğerlerinin geri olduğu hususunda, evrim temelli bir sosyoloji oluşturmada, dinin sosyal ihtiyaçların ortaya çıkardığı bir kurum olduğu, güçlü olanların ayakta kaldığı ekonomik düzen olan kapitalizm ve ırkçı anlayışı ifade eden faşizmin fikirlerini temellendirmede etkili olmuştur. İslam Dini ahlakın temeline yaratılış formatı olan fıtratı yerleştirmiştir. İslam'ın insan hayatına koymuş olduğu anlayışla, Sosyal Darwinizmin tezi çelişmektedir.
Özet (Çeviri)
Theory of evolution 19 and 20th be effective in the current century is one of the deniers. The theory of evolution under the influence of scientific materialism, Freudizm, trends have emerged, such as Positivism. Evolution theory, stages of life and human life exists by chance claims. Of life of people living in the Qur'an and the words are created by God. The social life application of the theory of evolution, social Darwinism, but basically life is a struggle to survive from the strong opinion is based. Social Darwinism, in medicine, morality the basis of power based in a modern society ahead of the others back that regard, the evolution-based sociology of creating, religion's social needs revealed that an institution as powerful as those who survive the economic order that capitalism and the racist concept that describes the fascism of the ideas based have been effective. Religious morality is the foundation of Islam to the creation of the format of the Creation placed. Islam has been put into people's lives with the understanding that the Social Darwinism contradicts thesis.