İmalat verimliliğini ölçme ve arttırma yöntemleri : Gaziantep'teki polipropilen iplik üreten işletmelerde bir uygulama
The measurement and improvement methods of manufacturing productivity: An application in polipropilen cotton mills in Gaziantep
- Tez No: 254398
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Verimlilik, Verimlilik Ölçümü, Performans, Productivity, Productivity Measurement, Performance Measurement
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez çalısmasında genel olarak imalat verimliligini ölçme ve arttırma yöntemler ile polipropilen iplik üreten isletmelerde uygulamaları incelenmistir. Bu kapsamda kısmi verimlilik ölçümlerinin sermaye, malzeme, makine, is gücü ve enerji verimliliginin hesaplanmasında kullanılan oranlar ve bu faktörlerin verimliliginin arttırılması için yapılan çalısmalar incelenmistir. Çalısmanın uygulama kısmında Gaziantep Organize Sanayi Bölgesindeki polipropilen iplik üretimi yapan isletmelerde imalat verimliliginin ölçülmesi ile ilgili uygulama yapılmıstır. Uygulama sonucunda elde edilen veriler göre; arastırma kapsamındaki isletmelerde imalat verimliliginin ölçülmesi ve arttırılmasına yönelik çalısmaların oldugu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the methods of productivity measurement and improvement is investigated in polipropilen cotton miles. In this context, the ratios which is used in accounting partial productivity measurements of capital, material, machine, humanbeing and enegry is analyzed and also the studies which are done for increasing the productivity of these factors are investigated. In the research part of the study, an application is made in the companies that manufacture polipropilen cotton in Gaziantep Industrial Zone. According to the acquired data, it is determined that the companies which are in the sample of research, have operations for measuring and increasing productivity.