A hedging approach for copper industry in Turkey
Türk bakır endüstrisi için riskten korunma yaklaşımı
- Tez No: 254457
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. OKAN AYBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Riskten Korunma, Bakır, Oynaklık, E-GARCH, Türkiye, Hedging, Copper, Volatility, E-GARCH, Turkey
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada fiyat, baz riski ve oynaklık analizlerinden oluşankapsamlı bir bakır piyasası analizi yapılmıştır. 30 Ocak 1985'den 25 Nisan2008'e kadar, günlük LME (Londra Metal Borsası) bakır fiyatları dikkatealınarak E-GARCH testi uygulanmış ve bakır piyasasının tedarikçilerden yanaasimetrik bir oynaklık yapısının olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte; bakırve ürünlerinin Türk Ekonomisi'ndeki önemi temel ekonomik göstergelerlevurgulanmıştır. Bu bağlamda; tez, piyasa tahmin verisi olarak zımni(öngörülen) oynaklığın piyasayı yönlendirdiği varsayımı altında, bakır TürkLirası fiyatları için riskten korunma yaklaşımını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The paper provides an extensive copper market analysis detailed asprice, basis risk and volatility analysis of copper. E-GARCH test is applied forthe daily (close-to-close) copper LME (London Metal Exchange) cashsettlement prices from 30th of January, 1985 to 25th of April, 2008 and supplysideasymmetric volatility structure of the market is exposed. Moreover, theimportance of the commodity for Turkish Economy is emphasized with expliciteconomic indicators. And on its purpose, the thesis develops a hedgingapproach as regards to the copper prices in Turkish Liras under thecircumstances of implied volatility orientates the markets as the market basedvolatility forecast.