A cultural representation of women in Fay Weldon's 'The Fat Woman's Joke' and 'The Life and Loves of a She Devil'
Fay Weldon'un 'The Fat Woman's Joke' ve 'The Life and Loves of a She Devil' adlı romanlarında kültürel açıdan kadının temsil edilmesi
- Tez No: 254829
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTÜL ÖZÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fay Weldon, The Fat Woman's Joke, The Life and Loves of a She Devil, feminizm, toplumsal cinsiyet, güzellik kavramı, Fay Weldon, The Fat Woman?s Joke, The Life and Loves of a She Devil, feminism, gender, beauty concept
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Cinsiyet ayrımı, çoğunlukla erkeği üstün kadını ise erkekten daha aşağıda tanımlama yöntemidir. Cinsiyetler arasındaki bu ayrım genellikle kadın üzerinde yetki sağlamak amacıyla erkek tarafından hazırlanan bir durumdur. Cinsiyetlerin önceden belirlenmiş bu tanımları içinde kadın, varsayılan üstün erkek ve aşağı kadın konumlarına karşı çıkmaya çabalamaktadır. Kadınlar bu bağlamda siyasi alanda oy haklarını, sosyal alanda çalışma haklarını, edebi alanda yazma haklarını ve ailesel alanda da yalnızca anne ve eş değil kadın olma hakkını da elde ettiler.Bu tez, dinsel, siyasal ve sosyal evrelerin kadının önünde oluşturdukları engeli ve kadınların 21. yüzyıl İngiltere'sinde edebi alanda artan rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Fay Weldon bu dönemde yazmakta ve toplumsal yaşamda ve sosyo-kültürel cinsiyet geleneği içinde kadının temsil edilmesine katkıda bulunmaktadır. The Fat Woman's Joke ve The Life and Loves of a She Devil adlı romanları toplumda evlilik ve güzellik açısından kadına atfedilen toplumsal rollerin gösterilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.Bu çalışma dört temel bölümden oluşmaktadır. Başlangıç bölümü, toplumsal cinsiyet rollerinin ve özellikle kadın rollerinin Britanya'da görülen tarihsel, sosyal ve edebi alandaki değişimi hakkında bilgi vermektedir. Tezin birinci bölümünde Fay Weldon'ın The Fat Woman's Joke adlı romanı aracılığıyla ailesel alandaki cinsiyet ayrımı ve kadına atfedilen annelik ve ideal güzellik rollerine değinilmektedir. Tezin ikinci bölümünde, Fay Weldon'ın The Life and Loves of a She Devil adlı romanında toplumdaki güzellik kavramı, güzelliğin yeri ve ideal güzellik kavramına ulaşmak için kadınların bulundukları çeşitli fedakarlıklar incelenmektedir. Tezin sonuç kısmında romanlardaki kadın karakterlerin sistematik hale gelmiş kavramlara ve belirli toplumsal cinsiyet rollerine gösterdikleri tepkiler özetlenmekte ve bu tepkinin içinde her zaman bir çelişkinin bulunduğu gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
Gender difference is mostly a means of defining man as the superior and woman as the inferior side. This discrepancy between the sexes is generally established as a previous condition of having authority on female by male. In this pre-determined presentation of sexes, women have struggled to challenge the assumed status of superior man and inferior woman. Within this perspective, they gained their rights of voting in political terms, working in social terms, writing in literary terms, and being not only mothers and wives but also women in domestic terms.This thesis aims to analyse the religious, political, and social stages as barriers in front of women, and their increasing role in literary arena in the twentieth century in Britain. Fay Weldon writes in this period and contributes to the presentation of woman in social life and among the cultural and social gender conventions. Her two novels The Fat Woman?s Joke and The Life and Loves of a She Devil are very significant in the way they exhibit socially fabricated roles which are attributed to women in terms of marriage and beauty.This study falls into four essential parts. The opening part of this thesis introduces the changes in gender roles, especially the role of woman in the historical, social, and literary arena in Britain. The first chapter focuses on the gender discrimination in domestic terms, and the ascribed roles of motherhood and ideal beauty on women by means of Fay Weldon?s The Fat Woman?s Joke. The second chapter of this thesis analyses the place of beauty in the society and various sacrifices of women in order to maintain the ideal beauty by means of Weldon?s The Life and Loves of a She Devil. The conclusion part summarises the reactions of the female characters in the novels to the systematised concepts and particular gender roles in the society and indicates that there has always been a paradox in their reaction.