İlköğretim 4.5.6. ve 7. sınıf fen ve teknoloji dersinin öğelerinin bilimsel süreç becerilerine göre karşılaştırılması
The purpose of this research is to determine the compatibility of the elements of science and technology lesson (Curriculum, Student?s Book, and Study Book) of the 4th , 5th,6th and 7th grades of Primary Education in respect to it is science process skills.
- Tez No: 254856
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Bilim, Bilimsel Düşünme, Bilimin öğretimi, Fen ve Teknoloji öğretimi, Bilimsel Süreç Becerileri, Fen ve Teknoloji Öğretim Programı, Fen ve Teknoloji Ders Kitabı, Fen ve Teknoloji Öğrenci Çalışma Kitabı
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma ile İlköğretim 4.5.6. ve 7. Fen ve Teknoloji Dersinin Öğelerinin (öğretim programı, ders kitabı ve öğrenci çalışma kitabı) bilimsel beceriler açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada literatür taramasına dayalı betimsel bir yöntem kullanılmıştır. Araştırmada Fen ve Teknoloji Dersinin öğeleri bilimsel yöntem becerilerine göre incelenmiştir. 12 tane değerlendirme formu kullanılmıştır.Araştırmanın sonuçları şöyle özetlenebilir;1. İlköğretim 4.Sınıf Fen ve Teknoloji dersinin öğeleri arasında anlamlı derecede ilişki görülmemiştir. Temel beceriler düzeyinde en fazla bilimsel süreç becerisini içeren öğe ders kitabı, birleştirilmiş beceriler açısından en fazla bilimsel süreç becerisini içeren öğe ise öğretim programıdır. İlköğretim 5.Sınıf Fen ve Teknoloji dersinin öğeleri arasında anlamlı derece fark vardır. Temel beceriler düzeyinde en fazla bilimsel süreç becerisini içeren öğe ders kitabı, birleştirilmiş beceriler açısından en fazla bilimsel süreç becerisini içeren öğe ise öğretim programıdır.2. İlköğretim 6.Sınıf Fen ve Teknoloji dersinin öğeleri arasında anlamlı derece ilişki görülmemiştir. Temel beceriler düzeyinde ders kitabı ve çalışma kitabı, öğretim programına göre daha fazla bilimsel süreç becerisini içermektedir. Birleştirilmiş beceriler bakımından öğretim programı ders kitabı ve çalışma kitabına göre daha fazla bilimsel süreç becerisini kapsamaktadır.3. İlköğretim 7.Sınıf Fen ve Teknoloji dersinin öğeleri arasında anlamlı derece ilişki görülmemiştir. Temel beceriler düzeyinde ders kitabı ve çalışma kitabı, öğretim programına göre daha fazla bilimsel süreç becerisini içermektedir. Birleştirilmiş beceriler bakımından öğretim programı ders kitabı ve çalışma kitabına göre daha fazla bilimsel süreç becerisini kapsamaktadır.Bu araştırma sonucu doğrultusunda şunlar önerilmiştir.1. Fen ve Teknoloji dersi öğelerinin arasında mutlaka bilimsel süreç becerilerine yer verilmelidir2. Yer alan bu bilimsel süreç becerileri öğrencilerin yaş düzeyleri dikkate alınarak yapılmalıdır.3. Fen ve teknoloji dersinin öğeleri oluşturulurken birbiri ile bağlantılı olmalarına dikkat edilmelidir.Bu araştırmadan esinlenerek yapılabilecek diğer çalışmalar aşağıda verilmiştir.1. Bu araştırma fen ve teknoloji programında yer alan tutum ve değerler ve fen teknoloji toplum çevre öğrenme alanları için yapılabilir.2. Her sınıfın bilimsel süreç becerisini ne düzeyde temsil ettiği başka bir araştırmaya konu olabilir.3. Fen ve teknoloji öğretim programında yer alan öğrenme alanlarında bilimsel süreç becerilerinin nasıl bir dağılım gösterdiği incelenebilir.4. Fen ve teknoloji dersinin öğeleri, programın kendi belirttiği veya başka biri tarafından yapılan bir tasarıya bakılarak da incelenebilir.5. Programın kendi tanımladığı bilimsel süreç becerileri basamaklarının ders kitabı ve çalışma kitabında ne kadar yer aldığına başka bir çalışmada bakılabilir.
Özet (Çeviri)
A descriptive method based on literature scanning was used. In the research, the elements of the science and technology lesson were examined in respect to their compatibility with the science process skills. 12 evaluation forms were used for these criteria.Result of the research maybe summarized as follows:1. There is a meaningful difference between fourth class of primary school Science and Technology Elements. The element which includes the most science process skills at the level of basic skills is the Student?s Book but the element which includes the most science process skills at the level of experimental skill is the Science Curriculum.2. There is a meaningful difference between fifth class of primary school Science and Technology elements. the element which includes the most science process skills at the level of basic skills is the text book but the element which includes the most science process skills at the level of experimental skill is the Science Curriculum.3. There is a meaningful difference between sixth class of primary school Science and Technology elements. The element which includes the most science process skills at the level of basic skills is the Student?s Book and Study Book but the element which includes the most science process skills at the level of experimental skill is the Science Curriculum.4. There is a meaningful difference between seventh class of primary school Science and Technology elements. The element which includes the most science process skills at the level of basic skills is the Student?s Book and Study book but the element which includes the most science process skills at the level of experimental skill is the Science Curriculum.In keeping with the result of the research we have made the following recommendations;1. The Science process skills must be placed into the elements of science and technology2. The science process skills mentioned before should be made taking the students' age level into consideration3. When the elements of science and technology lesson are being made it must be paid attention to their being connected with each otherThe following recommendations may be made for new research;1. This research can be carried out in the areas of attitudes and values, and science technology community and environment learning in the program of science and technology.2. In which level is the representation of the skill of scientific process in the classes themselves may be a subject of another research3. The elements of science and technology lesson might be examined looking at a draft that the program defines itself or a draft made by another person.4. It might be examined how science process skills in learning areas which take part in science and technology teaching program show dispersionKey Word: Education, Science, Scientific Thinking, Science Teaching, Science and technology teaching, Science Process Skills, Science and Technology Curriculum, Science and Technology Student?s Book, Science and Technology Study Book.