Şii ve Sünnî topluluklarda Muharrem ayı etkinlikleri
The activites of the Muharram month in the Shiite and Sunnite communities
- Tez No: 254916
- Danışmanlar: PROF. DR. SAYIN DALKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Siî, Alevî, Sünnî, Muharrem ayı, Âsûrâ günü, mâtem, ta'ziye, maktel, Hz. Hüseyin, Kerbelâ, Shiite, Alewi, Sunnite, month of the Muharram, Asura (a kind ofsweet dish prepared on the tenth of Muharram) day, mourning, condolence, Hüseyin, Kerbela
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Tarihte birçok önemli olayın kendisinde gerçeklestigi rivayet edilen Muharremayı, Müslümanlarca her zaman deger verilen bir ay olarak kabul edilmis ve bu ayda bazıuygulamalara da girilmistir.Çalısmada öncelikle Muharrem ayında gerçeklesen olaylar ve Hz. Peygamber(s.a.v.)'in bu ay ile ilgili hadislerinin neler oldugu ele alındı. Muharrem ayının enönemli olaylarından birisi olan Hz. Hüseyin'in Kerbelâ'da sehid edilmesi ise, çalısmadaayrı bir yer tutmustur. Daha sonra Muharrem ayı ve Kerbelâ olayının Siî, Alevî veSünnî topluluklarca nasıl degerlendirildigi konusu islendi. Mâtem uygulamalarının ilkolarak nerede ve ne zaman ortaya çıktıgı konusunda da bilgiler verildi.Muharrem ayında yapılanlar, tarihî süreç içerisinde birçok degisime ugramıstır.Özellikle 10 Muharrem 61/10 Ekim 680 tarihine kadar mutluluk ve bayram günü olarakgörülen Âsûrâ günü, bu tarihten sonra yas ve mâtem ile anılmaya baslanmıstır.Çalısma ile Muharrem ayının ve özellikle de Âsûrâ gününün Siî, Alevî ve Sünnîtopluluklardaki kutlama sekilleri ayrıntıları ile ele alınmaya çalısıldı.
Özet (Çeviri)
Month Muharram in which a number of important events are rumoured to ocurhas alweys been accepted as an appreciated month and there have been someapplications in this month.In this work, it was dealt with firstly the events occuring in month Muharram andthen what Muhammed (s.a.v.) traditions (hadith) were. Hüseyin?s martyrdam in Kerbelâwhich is one of the most important events in month Muharram took an important placein the work. Then, the subject how month Muharram and Kerbela case wereevoluated by Shiite, Alewi and Sunnite societies was studied. It was informed when andwhere the application of mourning firstly occured.There have been many changes on the application in month Muharramthroughout the historical period. The Asura day which had been seen as a happiness andbairam day until the date 10th Muharram 61/10th October 680 was begun to beremembered with mourning after that date.It was tried to be dealt with the celebration forms of month Muharram andespecially Asura day in the Shiite, Alewi and Sunnite societies in detail by this work.