Investigation of superdirective antenna arrays
Süper yönlendirici anten dizilerinin incelenmesi
- Tez No: 255445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT SENCER KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süper Yönlülük, Düzgün Anten Dizisi, Yönlülük, Dizi Faktörü, Multiple Precision Toolbox, Superdirecitivity, Uniform array, Directivity, Array Factor, Multiple Precision Toolbox
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bazı anten uygulamalarında küçük boyutlu ve yüksek yönlendiriciliği olan antenler kullanmak ihtiyacı olmaktadır. Süper yönlendirici diziler bu amaçla kullanılabilirler. Süper yönlendirici dizilerin akademik dünyada popüler olmasının sebebi, süper yönlendirici bir dizinin aynı boyutlardaki düzgün anten dizisinden daha yönlü olmasıdır.Bu tez kapsamında, süper yönlendirici diziler yüksek doğruluklu sayısal hesaplamalar yapılarak incelenmiştir. Süper yönlendirici dizi eleman katsayıları, dizi faktörleri ve yönlülüğü farklı sayıda elemana sahip diziler için araştırılmıştır. Süper yönlendirici dizi anten örüntüsü ve yönlülüğü düzgün dizi anten örüntüsü ve yönlülüğü ile karşılaştırılmıştır. Süper yönlendirici dizilerin toleransı, eleman katsayılarının hassaslığı incelenerek ortaya konmuştur. Çalışma kapsamında, süper yönlendirici dizilerin bant genişliği de incelenmiştir. Matlab ortamında yapılan sayısal hesaplamalarda yüksek doğruluk sağlayan Multiple Precision Toolbox kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In some antenna applications, having high directivity while keeping the antenna dimensions small is desired, which can be obtained by use of superdirective arrays. Superdirective arrays have been popular in academic world since a superdirective array provides higher directivity than the uniformly excited antenna array of same length.In this thesis, superdirective arrays are investigated by making high precision numerical computations. Superdirective array element excitations, array factors and directivities are inspected for different number of elements. Superdirective array pattern and directivity features are compared to uniformly excited array pattern and directivities. Superdirective array tolerance is investigated by examination of array element excitation sensitivities. Bandwidth of superdirective arrays is also inspected. Multiple Precision Toolbox is used during numerical computations in Matlab.