Preparation of metal nanoparticles incorporated multiwalled carbon nanotubes modified glassy carbon electrodes and its analytical applications
Metal nanopartikül eklenmiş çok duvarlı karbon nanotüp modifiye camımsı karbon elektrotların hazırlanması ve analitik uygulamaları
- Tez No: 255490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERYA DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: karbon nanotüp, metal nano partikül, askorbik asit, dopamine, ürik asit, voltammetri, atomik kuvvet mikroskopisi, carbon nanotubes, metal nano particles, ascorbic acid, dopamine, uric acid, voltammetry, atomic force microscopy
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Nanoteknoloji ve nanobilimdeki çalışmaların artmasıyla birlikte karbon türevleri de çalışılan malzemeler arasında önemli oranda yer bulmuştur. Karbon nanotüpler karbon türevleri arasında en çok tercih edilenlerdendir. Karbon nanotüplerin N,N-dimetil formamid (DMF) içerisinde dağıtıldıktan sonra camımsı karbon elektrot yüzeyine kaplanmasıyla, elektrotların yüzey alanları ve buna bağlı olarak katalitik etkileri artmıştır. Karbon nanotüp kaplanmış elektrotların yüzeyleri varolan katalitik etkilerinin artırılması amacıyla Pt nanopartiküller ile elektrokimyasal yolla modifiye edilmiştir. Hazırlanan elektrotlar ile askorbik asit, dopamin, ürik asit molekülerinin yükseltgenme tepkimeleri döngüsel voltammetri ile incelenmiş, karbon nanotüp elektrot ile yalın camımsı karbon elekroda göre katalitik etkinin arttığı görülmüştür. Pt modifiye karbon nanotüp elektrot ile pik akımlarında görülen artış ve elde edilen iyi ayrılmış yükseltgenme pikleri bu analitlerin yükseltgenmesine karşı en iyi katalitik etkinin Pt modifiye karbon nanotüp elektrot ile elde edildiğini göstermiştir. Elektrot yüzeyleri atomik kuvvet mikroskopu ve taramalı elektron mikroskopu ile karakterize edilmiştir. AA, DA, UA moleküllerinin tek tek ve birarada bulunduğu koşullardaki davranışları diferansiyel puls voltammetri ile çalışılmıştır. Belirtme sınırları tek başlarına bulunduğu koşullarda AA, DA, UA sırasıyla 1.9x10-5M, 2.78x10-8 M, 3.2x10-8M olarak bulunmuştur. Bu analitlerinin ikisinin derişiminin sabit tutulup, diğer üçüncünün derişiminin incelendiği koşullarda ise belirtme sınırları askorbik asit , dopamin ve ürik asit için sırasıyla 2x10-5 M, 4.83x10-8 M, 3.5x10-7 M olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Carbon based materials were used in many research with increasing interests on nanoscience and nanotechnology. Carbon nanotubes were mostly preferred in all carbon based material.The electrode surface area and the catalytic activities were increased due to casting of multiwalled carbon nanotubes, was dispersed in N,N- dimetil formamide (DMF), on bare glassy carbon electrode. The surface was modified with Pt nanoparticules by electrochemically, to obtain higher catalytic effect than MWCNT/GCE. Electrooxidation reactions of AA, DA, UA were studied by cyclic voltammetry with all prepared electrodes. It was observed that increasing catalytic activity for modified electrodes comparing bare glassy carbon electrode. The enhanced peak current and well-defined peak seperations shows that best catalytic activity was obtained using Pt nanoparticules modified MWCNT/GCE. The surface of electrodes was characterizated by atomic force microscopy and scanning electron microscopy. Individual and simultaneous determination of ascorbic acid, dopamine and uric acid was studied by differantial pulse voltammetry. The detection limits were calculated for individually , ascorbic acid, dopamine, uric acid 1.9x10-5M, 2.78x10-8M, 3.2x10-8M, respectively. In simultaneously determination LODs were calculated for AA, DA, UA, 2x10-5 M, 4.83x10-8 M, 3.5x10-7 M, respectively.