İn vitro koşullarda termoterapi ve kemoterapi uygulamaları ile idris anacının Prune dwarf ilarvirüs (PDV)' den arındırılması
In vitro condition, eliminating Prune dwarf virus (PDV) from black mahlep (Prunus mahalep) by thermotherapy and chemotherapy
- Tez No: 255765
- Danışmanlar: PROF. DR. SERRA HEPAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İdris, Prunus mahaleb L. termoterpi, kemoterapi, virüsten ari, Mahlep, Prunus mahaleb L, thermotherpy, chemotherapy, virus-free
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüne ait meyve koleksiyon bahçesinde bulunan ve Prune dwarf ilarvirüs (PDV) ile bulaşık olan kara idris tipi olan Kp 1 (1) ile çalışılmıştır. Çalışmada 0,49 µM, IBA, 0,29 µM GA3, 4,4 µM BA içeren MS besin ortamı kullanılmıştır. İn vitro koşullarda idrisin termoterapi ve kemoterapi uygulamaları ile virüsten arındırılması amaçlanmış, kemoterapi uygulamasında 0, 15, 25 mg/L konsantrasyo-nunda, ribavirin, 6-azouracil ve 2-thiouracil olmak üzere üç farklı antiviral madde kullanılmıştır. Termoterapi uygulamasında da % 60 nispi nem ve 28 °C ile başlanılmış ve sıcaklık her gün 1°C arttırılarak 35°C'ye ulaştırılmış, daha sonra sıcaklık sabit tutulmuştur. Uygulamalar 3 hafta yapıldıktan sonra tekrar sürgün ucu alınıp yeni sürgün elde edilmiştir. Yeni sürgünlerde virüs varlığını belirlemek amacıyla RT-PCR yöntemi kullanılmıştır Termoterapi ve kemoterapi uygulamaları sonucu, meydana gelen yeni sürgünlerin hepsinin virüsten ari oldukları, % 100 sağlıklı sürgünlere ulaşıldığı tespit edilmiştir. Çalışmada en iyi sonucu termoterapi uygulaması ve ribavirinin düşük dozu olan 15 mg/L vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Ege University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture in the garden of the fruit collection and the black type of Mahlep Kp1(1) has been working which is determined to be infected with Prune dwarf ilarvirüs (PDV). MS (Murashige-Skoog) nutrient media had been used that is containing 0.49 ?M (IBA), 0.29 ?M (GA3), 4.4 ?M (BA). in vitro conditions applications are intended to be virus-free in the type of black Mahlep with thermotherapy and chemotherapy. In chemotherapy application three different materials are used; ribavirin, 6-azouracil and 2-thiouracil 0, 15, 25 mg / L in concentration. %60 of relative humidity with temperature of 28 °C have been started in termoteraphy application and day by day temperature increasing 1 °C is been reached to 35°C, then the temperature is kept constant. Applications had been done for three weeks, then again shoot tips are taken and new shoot have been obtained RT-PCR method was used to determine virus presence in the shoot. End of applications of heat and chemotherapy, in the all new shoots were occured virus-free and was determined to be reaching 100% healthy shoots. The best results with heat application and ribavirinin low-dose 15 mg / L was given in this study.