Bazı diferensiyel denklemlerin homotopi pertürbasyon metodu ile çözümü
A solution of some differential equations by homotopy perturbation method
- Tez No: 239020
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Homotopi pertürbasyon metodu, lineer denklemler, lineer olmayandenklemler, pertürbasyon, Homotopy Perturbation method, linear and nonlinear equations, Perturbation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Mühendislik ve fen bilimlerinde ortaya çıkan diferensiyel denklem problemlerini çözmek içinbir çok mevcut metot bulunmaktadır. Bu çalışmamızda da diferansiyel denklemler için yenigelişmekte olan Homotopi pertürbasyon metodu sunuldu. İlk olarak metodun temel esaslarıgösterildi ve ardından metotla ilgili bazı lineer ve lineer olmayan diferansiyel denklemler içinHomotopi pertürbasyon metodunun nasıl uygulandığı örneklerle gösterildi. Bu örneklerdenbazıları için elde edilen sonuçların kesin çözümlerle arasındaki fark incelendi.
Özet (Çeviri)
There are so many available method for solution of differential equation. In this thesis, amethod was presented to solve for some differential equation arising in science andengineering. Firstly the fundemental of method was showed and then Homotopy PerturbationMethod was applied for linear and nonlinear equation. Finally, for every differential equationswere solved illustrations which were compared between real and approach solution.