Diyaliz hastalarında hasta sağkalımının değerlendirilmesi
Evaluation of patient survival in hemodialysis patients
  1. Tez No: 256030
  2. Yazar: SONER DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR BASKAN, YRD. DOÇ. DR. HAKAN SAVAŞ SAZAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoistatistik, Nefroloji, İstatistik, Biostatistics, Nephrology, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Sağkalım, Mortalite, Lökosit, Monositler, Lenfosit, Hemodialysis, Survival, Mortality, Leukocytes, Monocytes, Lymphocyte
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Hemodiyaliz (HD) hastalarında beyaz kan hücre (BKH) sayısındaki artış mortalite için bağımsız risk faktörüdür. Fakat HD hastalarında BKH alt tipleri ile mortalite ilişkisini araştıran çok az çalışma mevcuttur.Bu 36 aylık ileriye dönük çalışmada, 910 HD hastasında BKH alt tiplerinin total mortaliteyi öngörmedeki önemini araştırdık (Erkek: %55; diyabet: %29.3; yaş: 59±14; HD süresi: 44±39 ay).Yüksek duyarlı C- reaktif protein ile nötrofil (r = 0.43, p 5.040/mm3), artmış monosit (> 740/mm3) ve azalmış lenfosit (< 1.620/mm3) sayısının anlamlı olarak düşük sağ-kalım ile ilişkili olduğunu gösterdi. Cox regresyon analizinde klasik risk faktörlerine göre düzeltildikten sonra, 1.267/mm3 üzerinde monosit sayısı ve 461/mm3'den az lenfosit sayısı total mortalite için bağımsız risk faktörü olarak saptandı. Diğer taraftan nötrofil sayısı mortalite ilişkili saptanmadı.Sonuç olarak, artmış kan monosit sayısı ve azalmış lenfosit sayısı hemodiyaliz hastalarında uzun dönem mortalite için bağımsız risk faktörüdür.
Özet (Çeviri)
Increase in white blood cell count (WBC) is an independent risk factor for mortality in hemodialysis (HD) patients. There are limited number of studies that evaluate the WBC subtypes and mortality in HD patients.In this 36 months long prospective study, predictive value of WBC subtypes for mortality have been investigated in 910 HD patients ( Male %55, diabetes % 29.3, age 59±14; HD duration 44±39 months)There were significant correlation between high sensitive C reactive protein and neutrophils (r = 0.43, p 5.040/mm3), increased monocytes (> 740/mm3) and decreased lymphocytes (< 1.620/mm3)were correlated with poor survival. In Cox regression analysis, monocyte count over 1.267/mm3 and lymphocyte count less than 461/mm3 were detected as independent factors for overall survival after correction for clasical risk factors. However neutrophil count was not correlated with mortality.In conclusion: Increased blood monocyte count and decreased lymphocyte count are independent risk factors for long term mortality.