Dağçatı-Gökler (Gümüşhane-Bayburt) civarının jeoloji özellikleri
Geology properties of Dağçati-Gökler (Gümüşhane-Bayburt) area
- Tez No: 256539
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Volkanosedimanter birim, Uyumsuzluk, Hamurkesen Formasyonu, Hozbirikyayla Formasyonu, Volcanosedimantary unit, Discordance, Hamurkesen Formation, Hozbirikyayla Formation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Doğu Pontidlerin jeolojik özelliklerini içeren inceleme alanının tabanında, Devoniyen-Karbonifer yaşlı Akşar graniti bulunmakta olup granodiyorit, kuvars, diyorit ve granitten oluşmaktadır. Gri, kırmızımsı, kahve renkli çakıltaşı, marn, şeyl, kumtaşı silttaşı, tüf, tüfit ardalanması şeklinde devam eden, kırmızı renkli bol fosilli kireçtaşı band ve mercekleri ile asidik-bazik lav, dayk ve siller bulunduran ve Liyas yaşlı olan Hamurkesen Formasyonu Akşar Graniti üzerine uyumsuz olarak gelmektedir. Hozbirikyayla Formasyonu Dogger-Malm-Alt Kretase yaşlı olup, gri, sarımsı gri, beyaz, açık gri, boz, renkte oolitik kireçtaşı, dolomitik kireçtaşı, kumlu kireçtaşı, kireçtaşı ile kumtaşı-silttaşı ara katkılı, çört bant ve nodüllü istif karbonatlardan oluşmuş ve Hamurkesen Formasyonu üzerine uyumlu olarak gelmektedir. Gri, sarı, kirli sarı, bej, açık yeşil renklerde ince orta tabakalı Nummulites'li kireçtaşı, kumtaşı, yer yer marn ve kumlu kireçtaşı seviyelerinden oluşan Eosen yaşlı Sırataşlar Foramasyonu Hozbirikyayla Foramasyonu üzerine uyumsuz olarak gelmektedir. İprasiyen-Lütesiyen yaşlı Yazyurdu Formasyonu Sırataşlar Foramasyonu üzerinde uyumsuzlukla bulunmaktadır. Yazyurdu Formasyonu andezit, bazalt lavları, andezitik-bazaltik aglomera tüf ardalanmalıdır. Granodiyorit, kuvars diyorit ve kuvars monzodiyorit ten oluşan Rize Granitleri ise Yazyurdu Formasyonu'nu kesmektedir.
Özet (Çeviri)
The investigated area which covers the geological properties of East Pontides, includes, Devonian-Carboniferous Akşar granite at the base composed of granodiorite, quartz, diorite and granite. The Liassic Hamurkesen Formation is unconformably overlying Akşar granite and composed, gray, reddish, brown conglomerate, marl, shale, sandstone, siltstone, tuff and tuffite intercalation, composeding band and lenses of red colored fossiliferous limestone, have acidic and basic lava, dykes and sills. İt is Liassic in age and unconformably overlies Akşar Granite. Hozbirikyayla Formation is in the age of Dogger-Malm-Lower Cretaceous Cretouse and has gray, yellowish gray, white, light gray and ash gray color and composed of oolitic limestone, dolomitic limestone, sandy limestone and limestone, having cherts in the form of band and nodule, unconformably overlies Hamurkesen Formation. Sırataşlar Formation is gray, yellow, beige and light green colored, have a thin midlayer. Contains Nummulites fossils. It made up of limestone, sandstone and in patchs marl and sandy limestone. İt is Eocene in age and unconformably overlies Hozbirikyayla Formation. Yazyurdu Formation is Yprasian-Lutetian in age and unconformably overlies Sırataşlar Formation. The Yazyurdu formation consists of andesitic and basaltic lavas, andesitic-basaltic agglomerate and tuff intercalation Yazyurdu formation is cut by Rize granite.