99mTc(CO)3+ ile radyoişaretli d-penisilamin bağlı manyetik nanoparçacıkların hazırlanması
Preparation of d-amino acid magnetic nanoparticles with 99mTc(CO)3+
- Tez No: 256760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP TEKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Penisilamin, manyetik nanoparçacıklar, [99mTc(CO)3]+ kor, radyoişaretleme, Penicillamine, magnetic nanoparticles, [Tc(CO)3]+ core, radiolabeling
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı D-Penisilamin (D-PA) manyetik nanoparçacıklarının sentezlenerek [99mTc(CO)3]+ koru ile radyoişaretlenmesi ve bu yapının biyolojik aktivitesinin hücreler üzerinde incelenmesidir. Bu amaçla öncelikle kısmi indirgeme yöntemiyle elde edilen manyetik nanoparçacıklar silika tabakası ile kaplanmıştır. Daha sonra amino silan ile yüzey modifikasyonu gerçekleştirilmiş olan bu parçacıkların yapısal özellikleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), X-Işını Kırınımı (XRD) ve Titreşimli Örnek Manyetometresi (VSM) cihazları ile belirlenmiştir. Ardından D-PA molekülü manyetik nanoparçacıklara bağlanmış ve [99mTc(CO)3]+ koru ile radyoişaretlenmesi sağlanmıştır. Elde edilen [99mTc(CO)3]+ koru ile işaretli D-PA manyetik nanoparçacıklarının, [Tc(CO)3-M-D-PA], Cd(Te) dedektöründen alınan aktivite sayımlarıyla radyoişaretleme verimi hesaplanmıştır. Sonuçlar manyetik parçacıkların radyoişaretlenme veriminin oldukça yüksek olduğunu (% 97.05) ve parçacıklarla [99mTc(CO)3]+ koru arasında kimyasal bir bağlanma gerçekleştiğini göstermiştir.Bu çalışmada aynı zamanda D-PA molekülünün [99mTc(CO)3]+ koru ile radyoişaretlenmesi gerçekleştirilerek oluşan [Tc(CO)3-D-PA] bileşiğinin kalite kontrol çalışmaları İnce Tabaka Radyokromatografisi (TLRC) ve Yüksek Performanslı Sıvı Radyokromatografisi (HPLRC) ile gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte [Tc(CO)3-M-D-PA] ve [Tc(CO)3-D-PA] bileşikleri için yapılan serum stabilite çalışmalarında her iki bileşiğinde kararlılıklarını 24 saat süresince korudukları gözlenmiştir. Sonuç olarak elde edilen bu bileşiklerinin biyolojik aktiviteleri ise kanserli bir meme hücresi olan MCF-7 hücreleri üzerinde incelenmiştir. İşaretli bileşiklerden MCF-7 hücreleri üzerindeki en yüksek bağlanma verimi manyetik alan uygulanmış kuyulardaki [Tc(CO)3-M-D-PA] ile işaretlenmiş hücrelerde hesaplanmıştır.Böylelikle bu çalışmadan edilen bilgilerin [99mTc(CO)3]+ koru ile radyoişaretli manyetik özellik taşıyan nano boyutlu yeni tanı ajanlarını oluşumuna katkısı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to synthesize D-Penicillamine (D-PA) magnetic nanoparticles radiolabeled with [Tc(CO)3]+ core and investigate the biological activity of this complex on the cells. For this purpose, first of all, the nanoparticles were prepared by partial reduction method and magnetite nanoparticles coated with silica layer. Furthermore, surface modified with an amino silane coupling agent?s structural properties of the particles were characterized by Scanning Electron Microscope (SEM), X-ray Diffraction (XRD) and Vibrating Sample Magnetometer (VSM). After that D-PA was linked with the magnetic nanoparticles and has been radiolabeled with [Tc(CO)3]+ core. Radiolabeling efficiency of [Tc(CO)3-M-D-PA] were established by Cd(Te) detector. The results showed that the radiolabeling yield was quite high (% 97.05) so D-PA occurred chemically binding to the magnetic nanoparticles.At the same time, in this study, quality control study of radiolabeled D-PA molecule with [Tc(CO)3]+ core was performed by Thin Layer Radio Chromatography (TLRC) and High Performance Liquid Radio Chromatography (HPLRC). Beside that [Tc(CO)3-M-D-PA] ve [Tc(CO)3-D-PA] complexes have showed good in vitro stability during the 24 hour period. At the end, biologic activities of binding complexes were investigated on MCF-7 human breast cancer cells. Among this radiolabeled complexes, [Tc(CO)3-M-D-PA] showed the highest uptake on MCF-7 cells which were applied magnetic field in wells.In that case, result of this study emphasizes that radiolabelled magnetic nanoparticles with core [Tc(CO)3]+ would support new occurrences of new agents.