Chemical constituents and biological activities of two endemic Cephalaria species from dipsacaceae
Dipsacaceae familyasına ait endemik iki Cephalaria türünün kimyasal içeriği ve biyolojik aktiviteleri
- Tez No: 256914
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA KIRMIZIGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İridoid, Triterpen, Glikozit, Antimikrobiyal ve Antioksidan Aktivite, Iridoid, Triterpene, Glycoside, Antimicrobial and Antioxidant Activity
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Gerçekleştirdiğimiz çalışmada botanik olarak tanımlanan Cephalaria lycica ve Cephalaria cilicica (Dipsacaceae) endemik bitkilerinin kimyasal içerik ve biyolojik özellikleri ilk kez araştırıldı. Bitkilerin toplanma işlemi gerçekleştirildikten sonra söz konusu bitkiler kurutulup, öğütüldü ve sırasıyla MeOH, MeOH:H2O, BuOH:H2O ve Hegzan çözgen ve çözgen karışımlarıyla ekstraksiyonları yapıldı. Elde edilen ekstrelerin antioksidan (DPPH Yöntemi) ve antimikrobiyal (MIC Yöntemi) aktiviteleri tayin edildi. İzolasyon çalışmaları aktivitesi en yüksek fraksiyonlar üzerinde gerçekleştirildi.İzolasyon ve saflandırma çalışmaları sırasında çeşitli kromatografik (VLC, CC, TLC, PLC, MPLC) ve kimyasal yöntemlerden faydalanıldı. Elde edilen saf bileşiklerin yapılarının belirlenmesi için bir seri gelişmiş spektroskopik yöntemden (1D- ve 2D-NMR, Kütle, UV, FT-IR) yararlanıldı.Sonuç olarak, yapılan izolasyon, saflandırma ve yapı tayini çalışmalarında, C. lycica bitkisinden yeni bir iridoid glikozit (bileşik 1) ve yeni bir triterpen glikozit (bileşik 2), C. cilicica bitkisinden de yeni bir triterpen glikozit (bileşik 3) elde edildi.
Özet (Çeviri)
In this study botanically examined two endemic species, Cephalaria lycica and Cephalaria cilicica (Dipsacaceae) were studied for their chemical constituents and biological activities for the first time. After collecting the plants, they were dried and powdered and the extraction process was carried out using MeOH, MeOH: H2O, Hexane and BuOH: H2O solvent and solvent systems. Each extracts were tested about their antioxidant and antimicrobial activities by DPPH and MIC methods. Isolation studies were examined on the most active fractions according to their activity results.During the isolation and purification experiments, miscellaneous chromatographic (VLC, CC, TLC, PLC, MPLC) and chemical methods were benefited. Various modern spectroscopic (1D-, 2D-NMR, Mass, UV, FT-IR) techniques were used for the determination of the structures of the isolated pure compounds.As a result of isolation, purification and structural determination studies, a novel iridoid (compound 1) and a novel triterpenic (compound 2) glycoside from C. lycica and another novel triterpenic glycoside (compound 3) from C. cilicica were obtained.