As predictors of academic success in EFL classrooms,self-regulation, self-esteem and attitude: A case study
İngilizce'nin yabancı dil olarak öğrenildiği sınıflarda akademik başarının yordayıcısı olarak özdüzenleme, benlik saygısı ve tutum: Örnek olay çalışması
  1. Tez No: 345549
  2. Yazar: AYSEL BÜŞRA ÖZDİNÇ DELBESOĞLUGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ YALÇIN TILFARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum, Yabancı Dil Başarısı, Benlik-saygısı, Öz-düzenleme, Attitude, Foreign Language Achievement, Self-esteem, Self-regulation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Psikolojinin bireysel farklılıkları tanıması alana birçok kavram kazandırmıştır. Benlik saygısı, öz-düzenleme ve tutum bu kavramlar arasındadır. Eğitiminde son zamanlarda önem kazanan bu kavramlar, yabancı dil öğrenmenin de belirleyicileri arasındadır. Bu nedenle, bu üç kavramı birlikte incelemek sınıf içi uygulamalarda önemli ipuçları veren karşılıklı ilişkiler açığa çıkarabilir. Bu amaçla yola çıkan çalışma benlik saygısı, öz-düzenleme, tutum ve yabancı dil başarısı arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Bu amaçla Gaziantep Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu?nda üç yüz seksen üç öğrenci çalışmanın örneklemi olarak seçilmiştir. Veriler anket aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcıların akademik başarıları yılsonu ortalamalarıyla ölçülmüştür. Çalışmada yer alan değişkenler arasındaki ilişkiyi açığa çıkartmak için Pearson Moment korelasyon ve regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, öz-düzenleme becerisi ile yabancı dil başarısı (r= .319 p > .01), benlik saygısı ile yabancı dil başarısı (r= .404 p > .01), tutum ve yabancı dil başarısı (r=.425 p > .01) arasında olumlu ilişki vardır. Öz-düzenleme, benlik saygısı ve tutum bir araya geldiği zaman da, yabancı dil ile aralarında istatistiksel olarak önemli bir olumlu ilişki gözlenmiştir (r= .540 p > .01). Ayrıca çoklu regresyon analizine göre, benlik saygısı, öz düzenleme becerisi ve tutum akademik başarının % 29?unu açıklamaktadır. Yaş, cinsiyet, mezun olunan lise ve yabancı dil seviyesi gibi çalışmanın diğer değişkenlerinin, öğrenenlerin benlik saygısı, öz-düzenleme becerisi ve tutumları üzerine etkisi bulunmazken, yalnızca cinsiyet faktörünün öğrenci tutumları üzerinde etkisinin olduğu bulunmuştur. Levene testi sonuçlarına göre, bayan katılımcılar erkek katılımcılara göre daha olumlu tutumlar sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
The Psychology's recognition of individual differences has introduced many concepts. Among these concepts are self-esteem, self-regulation and attitude. These concepts, the importance of which has recently been recognized in education may also be among the determinants of foreign language learning. Hence, investigating three of them altogether can reveal important interrelationships which implicate vital clues for classroom practice. Setting out with this purpose, the study analyzed the relationships between self-esteem, self-regulation, attitude and foreign language achievement. With this aim, three hundred eighty three students at Gaziantep University Foreign Languages Higher School were chosen as the subjects of the study. The data was collected through a questionnaire. The participants? academic success was measured with the end of year average. So as to unveil relationship between the variables included in the study, Pearson Moment Correlation and Regression Analysis were used. According to the analysis results, there was a positive relationship between self-regulation and foreign language achievement (r= .319 p > .01), self-esteem and foreign language achievement (r= .404 p > .01), and attitude and foreign language achievement (r=.425 p > .01). When self-regulation, self-esteem and attitude came together, a statistically significant positive relationship with foreign language success was observed (r= .540 p > .01). Moreover, multiple regression analysis results illustrated that self-esteem, self-regulation and attitude accounted for 29 % of the academic success. While other variables of the study such as age, gender, graduated high school and proficiency levels have no effect on self-regulation, self-esteem and attitudes of the learners, only gender factor was to found to have impact upon attitudes of students. According to Levene?s test results, female participants exhibited more positive attitudes than their male counterparts did.