Türkiye'de ihracatta kdv istisnası ve Avrupa Birliği uygulaması ile karşılaştırılması
In Turkey the exports value added tax exception and comparisons with European Union practice
  1. Tez No: 257244
  2. Yazar: EBRU DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Katma değer, Katma Değer vergisi, İhracat, İhracat istisnası, Value added, Value Added Tax, Export, Export exception
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Katma değer vergisi üretim ve tüketim sürecinin her aşamasında malların ve hizmetlerin satışından alınan ve vergi indirimine imkân tanıyarak değer artışı esasını benimsemiş çok aşamalı genel bir satış vergisidir.Ülkemizde Katma Değer Vergisinin 1985'te yürürlüğe girmesiyle ihracatımız, ?ihracat istisnası? yoluyla teşvik edilmeye çalışılmıştır. Bu istisnanın uygulamaya konulmasındaki amaçlar ise ihracatın arttırılmasıyla döviz girdisini ve mallarımızın dünya pazarlarındaki rekabet gücünü arttırmak ve çifte vergilemenin önlenmesidir.Bu çalışmada Katma Değer Vergisinde yer alan ihracat istisnasındaki işleyiş ortaya konulmaya çalışılmış, KDV iadelerinde karşılaşılabilecek olan sorunlara ne şekilde yaklaşılması gerektiği açıklanmaya çalışılmış ve son olarak ihracatın Avrupa Birliği'ndeki işleyişine değinilerek Türkiye ile karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Value added tax and consumption of the production process at every stage of goods and services received from the sale and the tax reduction allows for the increase in the core has adopted a multi-stage sales tax generally is.In our country, the Value Added Tax in 1985, entered into force our exports,“export exception”through incentives have been tried to be. This exception implemented The purpose while exports increased foreign currency income and property of our world in market competitiveness and to increase double taxation is to the front.This study, Value Added Tax in the export field in exception functioning put forward attempting to have been returned KDV the be confronted with problems how to approach needed to explain studied and finally exports until the functioning of the EU in comparison with Turkey have been made.