İlköğretim okulu müdürlerinin okul merkezli yönetimin bütçe boyutuna ilişkin görüşleri
Wievs of school managers about school-based budgeting as the sub-item of school -based management
- Tez No: 257360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AYPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul merkezli yönetim, okul merkezli bütçe, ilköğretimokulu müdürü, School-based management, school-based budgeting, primaryschool manager
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul merkezli yönetimin bir alt öğesi olarak okulmerkezli bütçe konusunda , uygulayıcı konumda bulunan ilköğretim okulumüdürlerinin görüşlerinin ortaya konmasıdır. Tarama modelli bu nitel çalışma 2007-2008 öğretim yılında Çanakkale ilinde bulunan 17 ilköğretim okulundaki 17 okulmüdürünün görüşlerinden oluşmaktadır. Maksimum çeşitlilik örneklemesi ilebelirlenen 17 ilköğretim okulu köy, belde, ilçe ve il yerleşmelerinde bulunmaktadır.Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Görüşmesoruları ise ilgili alanyazın ve araştırmanın amaçları doğrultusunda hazırlanmıştır.Görüşme sorularının hazırlanması sürecinde araştırma kapsamı dışında bırakılan 2ilköğretim okulu müdürü ile ön görüşme yapılmış ve uzman görüşü ışığında görüşmesorularına son şekli verilmiştir.Görüşmeler, iki ilköğretim okulu müdürü dışında ses kayıt cihazı kullanılarakyapılmış ve elde edilen ham veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Buesnada elde edilen verilerden kodlar ve temalar oluşturulmuş ve bulgularaulaşılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, ilköğretim okulu müdürleri eğitimdeyerinden yönetim faaliyetlerini okul düzeyinde düşünmekte, okul olarak ekonomiksorunlar yaşamakta ve okulu merkeze alacak bir bütçeleme sürecine sıcakbakmaktadırlar. Bütçe gelirlerinin oluşmasında da devletin başat rolünü savunmaktave okul merkezli bütçe sürecinin eğitim kalitesi ve dolayısıyla öğrenci başarısıüzerinde olumlu bir etki yapacağını düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
The aim of research is, to determine the wievs of school managers aboutschool- based budgeting as the sub-item of school-based management. Theresearches were materilized in the model including, in Çanakkale 2007-2008education intruction year, 17 school managers? opinions working in 17 primaryschools. Study is a qualitative searching. In this study qualitative research techniqueswere applied.In the research, datas were collected by the researcher developed conversationforms in the light of related literature. Conversation forms were semi-constructed.Pilot applications were bulit with interviews with 2 school managers who are notincluded to studying group. According to results , conversation forms were reconstructed.Conversations were applied by Voice Recorder accept two school managers.Datas were analysed by content analysis. Findings were determined by codes andthemas from content analysis. According to findings, primary school managers thinkdecentralization as school level. They have some economical problems about schoolbudget and they are positive to school- based budgeting. According to primaryschool managers, goverment has the dominant role for budgeting so process ofbudgeting effects the quality of education and student achievement.