Fen bilgisi öğretmen adaylarının öğrenme stilleri, ders çalışma stratejileri ile fen bilgisi öğretimi öz yeterlik inançları arasındaki ilişki (ÇÖMÜ örneği )
The relation between self?efficacy beliefs, learning and studying strategies and learning styles of science teacrher candidates (ÇÖMÜ sample)
- Tez No: 257370
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKE EVİN GENCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Yetiştirme, Öz-Yeterlik İnancı, Öğrenme ve Ders Çalışma Stratejisi, Öğrenme Stilleri, Teacher Training, Self-efficacy, Learning and Studying Strategy and Learning Styles
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırma , fen bilgisi öğretmen adaylarının fen bilgisi öğretimine yönelik öz-yeterlik inançları, öğrenme ve ders çalışma stratejileri ile öğrenme stilleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde 1., 2., 3. ve 4. sınıf toplam 275 (215 kız, 60 erkek) fen bilgisi öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler 2009-2010 eğitim öğretim yılı güz yarı yılında Enochs ve Rings (1990) tarafından geliştirilen, Özkan, Tekkaya ve Çakıroğlu (2002) tarafından Türkçeye uyarlanan fen bilgisi öğretimi öz-yeterlik inancı ölçeği, Weinstein, Schulte ve Palmer (1987) tarafından geliştirilen, Türkçe geçerlik-güvenirlik çalışmaları Köymen (1990) tarafından gerçekleştirilen Öğrenme ve Ders Çalışma Stratejileri Envanvanteri (ÖDÇSE) ve Kolb (1971) tarafından geliştirilen, Evin Gencel (2006) tarafından Türkçe' ye uyarlanarak geçerlik-güvenirlik çalışmaları yapılan envanterin 1999 versiyonu olan Kolb Öğrenme Stilleri Envanteri (KÖSE III) kullanılarak toplanmıştır.Bu araştırmada, araştırmaya katılan fen bilgisi öğretmen adayları tarafından genel olarak tercih edilen öğrenme stilinin ayrıştırma olduğu, öğrenme stillerinin, sınıf düzeyi ve fen bilgisi öğretimi öz-yeterlik inancı ile ilişkili olduğu, cinsiyetle ilişkili olmadığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra öz-yeterlik inançlarının ?yeterli? düzeyde olduğu, öz-yeterlik inançlarının sınıf ve cinsiyet değişkenleriyle ilişkili olduğu, öğrenme ve ders çalışma stratejilerinin alt boyutları olan tutum ve motivasyon düzeylerinin genel olarak düşük, kaygı düzeylerinin ise yüksek olduğu, tutum ve kaygı düzeylerinin cinsiyet ile, motivasyon düzeyinin sınıf değişkeniyle, öğrenme stillerinin tutum ve çalışma becerileri ile ilişkili olduğu gibi sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted with the aim of assessing the relation between self?efficacy beliefs, learning and studying strategies and learning styles of science teacrher candidates towards science teaching.The research has been carried out with a total of 275(215 female,60 male) science teacher candidates from 1st,2nd,3rd and 4th grades in Çanakkale Onsekiz Mart University.The data has been collected within the fall semester of 2009-2010 education year by means of the science teaching self-efficacy beliefs skills developed by Enochs and Rings (1990) and translated in to Turkish by Özkan,Tekkaya and Çakıroğlu (2002), Learning and Studying Strategies inventory developed by Weinstein.Schulte and Palmer (1987) and translated into Turkish by Köymen (1990)and the 1999 version of Learning Styles inventory developed by Kolb(1971) and adapted to Turkish by having the studies of validity and realibility by Evin Gencel (2006).In this research the collected data has shown that the general learning style chosen by the science teacher candidates was ?converging?,the learning styles were related to the class level and science self-efficacy beliefs but not to the sex.Besides self ?efficacy beliefs were at enough level and related to the class and sex discriminations.It has been deducted that the attitude and motivation levels as the sub-dimensions of learning and studying strategies were generally low but anxiety level was high , attitude and anxiety levels were related to the sex,motivation level was related to the class discrimination and learning styles were related to the attitude and studying skills.