İlköğretim öğrencilerinin öğretmenleri ile kurdukları iletişime ilişkin var olan ve beklenilen duruma yönelik görüşlerinin incelenmesi
Studing the primary school students? current and expected ideas concerning the communication between then and their teachers
- Tez No: 257394
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM GÖKDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişim, İletişim Biçimleri, Öğretmen-Öğrenci İletişimi, Beklenti, communication, communication way, teacher-student communication, expectation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, ilköğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin iletişimsel açıdan öğretmenlerden beklentileri araştırılmış; devlet ve özel ilköğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin öğretmenlerden beklentileri karşılaştırılmıştır. Öğrenci beklentilerinin aile gelir düzeyi, anne-baba öğrenim düzeyi, sınıf, cinsiyet ve okul türü değişkenleri açısından anlamlı farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Araştırmada İlişkisel Tarama Modeli kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak alan yazın taraması ve araştırmacı tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Ölçek iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğrencilerin öğretmenlerden iletişimsel beklentileriyle ilgili maddeler yer almaktadır. İkinci bölümde ise öğretmenlerin öğrencilerle iletişimlerinde mevcut durumu belirlemeye yönelik maddeler yer almaktadır. Hazırlanan ölçek Van il merkezinde bulunan 4'ü özel ilköğretim okulu olmak üzere farklı sosyo-ekonomik çevrelerden alınan 11 ilköğretim okulunda uygulanmıştır. Örneklem grubu bu okulların II. kademesinde öğrenim gören 823 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 15.0 paket programı kullanılmıştır. Veri analizinde MANOVA istatistik tekniği ve t-testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, öğrenci beklentileriyle, öğrenciler tarafından belirtilen öğretmenlerin iletişimsel özellikleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Bu sonuç öğretmenlerin mevcut durumdaki iletişimsel özelliklerinin öğrenci beklentilerini karşılayamadığını göstermektedir. Resmi ilköğretim okullarıyla özel ilköğretim okulları arasında hem var olan durumda hem de beklenilen durumda anlamlı farklılık bulunmuştur. Aile gelir düzeyi ve anne öğrenim düzeyi değişkenleri açısından hem var olan durumda hem de beklenilen durumda anlamlı farklılık bulunmuştur. Baba öğrenim düzeyi ve öğrenim görülen sınıf düzeyi değişkenleri açısından var olan durumda anlamlı farklılık bulunmuş ancak beklenilen durumda anlamlı farklılık bulunamamıştır. Cinsiyet değişkeni açısından hem var olan durumda hem de beklenilen durumda anlamlı farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the expectations of the primary school students have been searched in terms of communication and the expectations of the students in state and private primary schools from their teacher have been compared. İt has been studied whether students' expectations are varied in terms of variations such as the level of parents' income, of parents' education, class, gender and school type. In the research survey-type has been used. Scale consists of two parts. The first part includes the items concerning the communicative expectations of the students from their teacher. The second part includes the items determining the present condition in the communication between teacher and students. The prepared scale has been applied in 11 primary schools taken from different socio-economic environments, four of which are in the city center of Van. The sampled group consists of 823 students educated in the second grade in these schools. SPSS 15.0 packet program has been used in the analysis of the achived data. MANOVA statistical tecnique and t-test have been used in the data analysis.Consequently, it has been found that there are meaningful differences between the students' expectations and the teachers' communicative characteristic expressed by the students. This result shows that teachers' present communicative characteristic don't meet the students' expectations. It has been found that there is a meaningful difference both between state primary schools and private ones, and between the existing and the expected conditions. There is a meaningful difference between father's education level an the educated class level varieties, but no meaningful difference in the expected condition. There has been found no meaningful difference both in the existing condition and in the expected one in terms of gender variety.