İlköğretim birinci sınıf öğrencilerinin fonolojik farkındalık becerileri ile okuma ve yazma becerileri arasındaki ilişki
The relationship between the phonological awareness skills and reading and writing skills of the first year students at primary school
- Tez No: 257539
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU YANGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Phonological awareness, reading, writing, reading comprehension
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin fonolojik farkındalık becerileri ile okuma-yazma becerisi arasındaki olası ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara ilinde iki ilköğretim okulunda okuyan 69'u erkek ve 57'si kız olmak üzere toplam 126 birinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada, dönem başında öğrencilerin sahip oldukları temel okuma-yazma becerileri ile fonolojik farkındalık becerileri ölçülmüştür. Ardından okuma-yazma öğretimine Ses Temelli Cümle Yöntemi ile başlanmıştır. Birinci dönem ortasında, birinci dönem sonunda ve ikinci dönem ortasında öğrencilerin okuma, okuduğunu anlama ve yazma becerileri ölçülmüştür. Fonolojik farkındalık ölçeğinden alınan toplam puanların ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin okuma, yazma ve okuduğunu anlama ölçeğinden aldıkları puanları yordayıp yordamadığını belirlemek için basit doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın bulgularını şu şekilde özetlemek mümkündür:1.Fonolojik farkındalık becerisi, birinci dönem ortasında öğrencilerin elde ettikleri okuma başarılarında önemli rol oynamaktadır.2.Fonolojik farkındalık becerisi, birinci dönem sonunda ve ikinci dönem ortasında öğrencilerin elde ettikleri okuma başarılarında önemli rol oynamamaktadır.3.Fonolojik farkındalık becerisi, okuduğunu anlama becerisi üzerinde önemli rol oynamamaktadır.4.Fonolojik farkındalık becerisi, birinci dönem ortasında öğrencilerin elde ettikleri yazma başarılarında önemli rol oynamaktadır.5.Fonolojik farkındalık becerisi, birinci dönem sonunda ve ikinci dönem ortasında öğrencilerin elde ettikleri yazma başarılarında önemli rol oynamamaktadır.Anahtar SözcüklerFonolojik farkındalık, okuma, yazma, okuduğunu anlama.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship between the phonological awareness skills and reading and writing skills of the first year students at primary school. 126 first year students 69 of which are male students and 57 of which are female students studying at two primary schools in Ankara formed the study group. In the study, the phonological awareness skills and reading and writing skills of the students were measured at the beginning of the term. After that, reading-writing instruction was carried out according to the Sound Based Sentence Method. Students? reading, reading comprehension and writing skills were measured in the middle of the first term, at the end of the first term and in the middle of the second term. Basic linear regression analysis was conducted in order to determine whether the total scores obtained from phonological awareness scale could predict the scores that primary school first year students got from reading, writing and reading comprehension scale. It is possible to summarize the findings of the study.1.Phonological awareness scale has an important role on the students? reading achievements in the middle of the first term.2.Phonological awareness scale does not have an important role on the students? reading achievements at the end of the first term and in the middle of the second term.3.Phonological awareness scale does not have an important role on reading comprehension skill.4.Phonological awareness scale has an important role on the students? writing achievements in the middle of the first term.5.Phonological awareness scale does not have an important role on the students? writing achievements at the end of the first term and in the middle of the second term.