Kamuoyu denetimi: Türkiye'de kamu yönetimi eğitiminin kamuoyu denetimine etkisi
Governance of public opinion: The effect of the public opinion education in Turkey to governance of public opinion
  1. Tez No: 257654
  2. Yazar: BURAK POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİL ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Public opinion, Governance, Public opinion governance, Public administration education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Günümüzde, kamuoyunun devlet fonksiyonlarının ifasında ve denetiminde aldığı rol büyük önem arz etmektedir. Kamuda yapılan işlemlerin saydam bir şekilde cereyan etmesi sağlandığı takdirde yönetilenler devlet mekanizmasının iç yüzüne büyük ölçüde vakıf olacak ki, nelerin gerçekleştiğini kavrayıp tavır geliştirebilsin, keza; bir baskı ve denetim kurabilsin. Herhangi bir olay, konu veya sorun hakkında toplumun yahut belli grupların ortak düşünce ve tutumlarını ifade eden kamuoyu kavramı; basın, seçimler, siyasi partiler, baskı grupları, anketler v.s. şekilde kendini gösterebilir.Yönetimlerde ortaya çıkan sonuçlar daha önceden belirlenen ölçütler doğrultusunda gözden geçirilir ve planlanan hedeflere erişebilmek için gerekli önlemler alınır. Tüm bu faaliyetler denetim fonksiyonu içerisinde yapılır. Kamuoyu denetimi de kamu yönetiminin denetlenmesi yollarından bir tanesidir. Kamuoyu denetimi daha çok hür ve demokratik bir düzende çok daha etkilidir. Ülkemizde kamuoyun serbest ve özgür bir şekilde oluşmasını sağlayacak hukuki ortam başta 1982 Anayasası olmak üzere Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, Belediye Kanunu ve İl Özel İdaresi Kanunu ile sağlanmıştır.Kamuoyu denetiminin etkin kılınabilmesi için sadece yasal düzenlemeler yeterli değildir. Ülke vatandaşlarının haklarını bilmesi, medyanın kamu yararını gözetmesi, sivil toplum kuruluşlarının etkin olması, kamuoyu denetimine katkı sağlayacak eğitimlerin verilmesi gibi faktörlerinde bir arada olması gerekmektedir.Çalışmada kamu yönetimi birinci ve dördüncü sınıf öğrencilerinin kamuoyu denetimi araçlarının farkında olup olmadıklarının, bunları anlamlı bulup bulmadıklarının ve davranışlarına aktarıp aktarmadıklarının tespit edilmesi amacıyla bu öğrencilere bir anket uygulanmıştır. Uygulanan anket sonuçlarına göre kamu yönetimi eğitimi almış ve almamış öğrenciler arasında kamuoyu denetimi araçlarının farkında olunup olunmaması, anlamlı bulunup bulunulmaması ve davranışlarına aktarıp aktarılmaması konularında eğitimden kaynaklanan net bir fark ortaya çıkmamıştır.Anahtar Sözcükler1.Kamuoyu2.Denetim3.Kamuoyu Denetimi4.Kamu Yönetimi Eğitimi
Özet (Çeviri)
Today, the role of public opinion in government functions is very important. When the procedure becomes transparent in public sector, the governed people can understand the whole mechanism of it and they can influence it. Public opinion, which can be described as the common opinion and attitude of particular groups in any issue, can be seen in media, elections, politicial parties and in surveys.The outcome of the governance is revised by the particular criteria and necessary precautions are taken to reach the intended target. All these functions are considered in governance function. The governance of public opinion is one of the methods of the governance of public administration. The governance of public opinion is more effective in liberal and democratic regimes. In our country, the legal atmosphere, in which the development of public opinion is formed, begins with the 1982 constitution and it is developed with Public Financial Management and Control Law, Rigt to Information Act, The Law on The Right to Petition, Municipal Code and The Law on Special Provincial Administration.The legal regulations are not enough in order to make the governance of public opinion effective. Citizens' knowledge of their rights, media's observation of the public interest and effectiveness of civil society organizations and giving education that will contribute to public opinion governance are also necessary.In this work, a survey has applied to the students of the first and fourth year in order to understand whether they recognize the public governance tools. The result of this survey shows us that there is no difference between the students who take public administration education and who don't take it in awareness of the presence of public opinion tools, whether these are founded as meaningful and whether these are applied to their behaviour or not.