Kâil Divânı
Kail s divan
- Tez No: 257732
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kâil, Dîvân, Eski Türk Edebiyatı, Akkerman, Gazel, Kaili, Divan, Old Turkish Literature, Akkerman, Gazel
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Tezimiz, aslı adı Mustafa oglarak geçen Kâ'il'in hayatı, edebi kişiliği ve divânının metin transkripsiyonundan oluşmaktadır. XVIII. asırda yaşamış olan Kâil'in Divânının yegâne el yazma nüshası Suudi Arabistan'da Medine-i Münevvere, Kral Abdülaziz Kütüphanesi Arif Hikmet Bölümü'nde bulunmaktadır.Tezimiz üç ana bölümden oluşmaktadır:I. Bölüm, şairin hayatı ve kişilik özelliklerine ayrılmıştır.II. Bölüm, Divânın şekil ve muhteva özelliklerinden oluşmaktadır.Son Bölüm ise, divânın transkripsiyonlu metnine ayrılmıştır.Kâ'il'in dili oldukça sadedir. Türkçe kelimelere olan düşkünlüğü dikkat çeker. Redifler şairin üslubunu açık bir şekilde yansıtır. 170 gazelinden 14 tanesi müreddef gazel olarak yazılmıştır. Rediflerin çoğunluğu Türkçe kelimelerden oluşmuştur. Kâ'il edebî sanatları büyük bir ustalıkla kullanmış, kelimeleri kumaş üzerine yapılan süslemeler gibi şiir dokusuna aksettirmiştir. Edebî sanatlardan mecaz, cinas, iştikak, tevriye, tezat, iktibas, teşbih gibi sanatlardan güzel örnekler sunmuştur.Kâ'il Divanında 2 kaside, 1 müseddes, 1 mesnevi, 170 gazel, 24 kıt'a, 6 rubai, 5 matla', 5 müfred olmak üzere toplam 214 manzume vardır.Divan nüshasında nazım şekilleri karışık verildiği için klasik divân tertibine uyularak düzenleme yapılmış, manzumelerin varak numaraları da dipnotta verilmiştir.Kâ'il divanında döneminin önemli olaylarından Osmanlı-Rus harbinin izlerini ?iydiyye? kasidesinden çıkarmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Our thesis explain the last original name Mustafa as Kaili , Kâili?s life , literary personality and consists of text transcription of divan .Divan of Kaili, who lived in XVIII. Century , is located in Saudi Arabia as an unique manuscript copy to Medina-i Münevver, Arif Hikmet Department at King Abdulaziz's Library.Our thesis is composed of three main sections:I. The chapter is devoted to the poet's life and personality traits.II. The chapter, Divan consists of the features and content.Last Section, the court is divided into transcription text.Kâ'ili's language is quite simple. Draws attention to the devotion of Turkish words. Style is clearly a poet of Redif reflects. In 14 of them have 170 ghazal , was written as a müreddef. Consists of a majority of Turkish words Redif.He Used a great mastery of the literary arts, words such as decorations on cloth made poetry has reflected tissue.Has been offering fine examples of literary art metaphor, pun, ishtikak, tevriye, contrast, quoted, ,such as simile.In Kâ'ili's Divan 2 encomium, 1 müseddes, 1 mesnevi, 170 gazelles, 24 recruit, 6 Rubai, 5 matla, 5 müfred to have a total of 214 poems.In compliance with the regulations Complex shapes, the sofa prose copy of divan, made for the classical composition Divan, leaf numbers of the poems are given in the footnotes.Important events in the period of the sofa Kâ'ili, Osman - Russian war traces; It is possible to remove“Iydiyye”it from eulogy.