Kolluk olarak jandarmanın işlevi
The function of the gendarmerie as police
  1. Tez No: 257744
  2. Yazar: TARAN AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜNCİ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Jandarma, Kolluk, Yönetim, Kamu Düzeni, Gendarmerie, Police, Amdiministration, Public Order
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada Türk Jandarma Teşkilatının, üykeliz de kri tarihsel gelişim süreci, Türk idari yapısı içerisindeki yeri, diğer ülke jandarma teşkilatları ile karşılaştırılması ve Türk Jandarma Teşkilatının idari kolluk faaliyetleri incelenmiştir.İlk olarak idari teşkilatı içerisinde kolluk kavram irdelenmiş kolluk işlemleri açıklanmıştır. Bu kapsamda genel olarak kolluğun görevleri ve çeşitleri, idari kolluğun özellikleri ve idari kolluk çeşitleri ile Türk Hukukunda kolluk yetkisinin sınırları ve kolluk yetkilerinin genişlediği durumlar olan olağanüstü hal ve sıkıyönetim uygulamalarında kolluk yetkileri konusu yürürlükteki mevzuat ışığında ele alınmıştır.Genel olarak kolluk ve kolluk yetkileri irdelendikten sonra; Türk Hukukunda genel kolluk teşkilatı olan jandarma Teşkilatının tarihi gelişim süreci, Türk idari yapısı içerisindeki yeri, teşkilatlanması ile ülkemizde Jandarma teşkilatının kurulmasına kaynaklık eden Fransız ve İtalyan Jandarmaları ile karşılaştırması yapılmıştır.Türk Jandarma Teşkilatının idari kolluk faaliyetleri konusu mülki görevler kapsamında değerlendirilerek mevzuatta yapılan diğer değişikliklere göre detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the historial development process of the Turkish Gendarmerie, its position in the Turkish administrative structure, its comparison with the gendarimeries of other countries and its adiministaritive police activities are examined.In the first place, the cocept of police in the administrative structure an police operations are explained. In this context, the following subjects are analyzed: the missions of the police and their types in general, the properties of the administrative police and their types, the limits of their compentence in Turkish Law, the competense of the police, in the light of the current laws and regulations, during the application of martial law, which is a casein which the competence of the police is extended.After the examination of the police an their competence, the historial development of the Turkish Gendarmerie, which is a general police organisation in Turkish Law, its place in the Turkish administrative structure, its organisational expannsion and its comparison with the French and Italian Gendarmeries, which were used as models during the establishment of the Turkish Gendarmerie, are considered.Finally, the administrative police activities are considered, among civilian missions and analyzed in detailb in the light of the changes in the laws and regulations.